EU:S FRAMTID

EU-råd: Så raderar vi utsläppen till 2040

En vetenskaplig nämnd vill att utsläppen nästan är borta i EU 2040. På bilden ett koksverk i Tyskland. Arkivbild. Bild: Martin Meissner

EU-länderna bör minska sina utsläpp med 90–95 procent av 1990 års nivåer till 2040. Det slår EU:s vetenskaplig nämnd för klimatförändringar fast i en ny rapport.

Nämnden, som är rådgivande och som inrättades efter det att den europeiska klimatlagen antogs 2021, anser att de kraftiga utsläppsminskningarna behövs för att nå målet om klimatneutralitet 2050 och minska ansamlingen av utsläpp fram till dess.

I rapporten tas tre möjliga vägar till delmålet upp. Den första handlar om att ändra livsstilen till mindre resurskrävande. Den andra vägen kretsar om att snabbt skala upp förnyelsebara energikällor. Den tredje vägen är en blandad variant där bland annat kärnkraftsutbyggnad finns med, och där man i stor utsträckning lutar sig på olika varianter för att få bort koldioxid ur luften.

Den tekniken behöver oavsett alternativ komma på plats. Dessutom behöver kolkraft vara utfasad 2030 och gasbaserad kraft 2040, och vind-, vatten- och solkraft byggas i stor skala.

Energikonsumtionen måste också gå ned, bland annat genom effektivare transporter.