Biden planerar att ställa upp igen

USA:s president Joe Biden med sin hustru Jill Biden under det traditionella påskfirandet vid Vita huset på måndagen. Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA (TT)

USA:s president Joe Biden närmar sig att officiellt meddela att han vill stanna i Vita huset för ytterligare en period.

– Jag planerar att ställa upp. Men vi är inte beredda att gå ut med det officiellt ännu, sade den 80-årige Biden till tv-kanalen NBC.

Joe Biden blev den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia när han som 78-åring svors in 2021. Trots det har han flera gånger antytt att han vill fortsätta i ämbetet även efter 2024.

Måndagens uttalande kom under påskfirandet vid Vita huset, där presidenten traditionsenligt deltog i äggtävlingar och andra aktiviteter. Till NBC sade Biden då även att han tänker delta i "åtminstone tre eller fyra påskåggsrullningar till", vilket skulle kräva att han blir omvald.

Hans hustru Jill Biden sade i februari till nyhetsbyrån AP att det "i stort sett" inte återstod några andra frågetecken än att välja tid och plats för ett officiellt tillkännagivande.

Bidens hälsa har varit föremål för spekulationer sedan han tog upp kampen mot expresident Donald Trump inför valet 2020.

För att kunna bli omvald i presidentvalet i november 2024 måste han i så fall först bli nominerad av det demokratiska partiet, och i opinionsmätningar tidigare i år uppgav bara 37 procent av tillfrågade demokrater att de tycker att Biden bör ställa upp igen.

Många av dem hänvisar till farhågor om presidentens ålder och hälsa – inte minst hans hosta, till synes stappliga gång och pinsamma felsägningar.

Om Biden blir omvald kommer han att vara 86 år gammal när hans andra mandatperiod tar slut.