DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Nästan i Nato – detta fattas för Finland

När anslutningsprocessen är slutförd blir Finland Natos 31:a medlem. Arkivbild. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Både Ungern och Turkiet har nu sagt ja till Finlands Nato-medlemskap. Här är de steg som återstår innan Finland officiellt träder in i alliansen.

Tidningen Helsingin Sanomat beskriver vägen framåt baserat på uppgifter från Kaija Suvanto, rättschef på det finländska utrikesdepartementet.

1. Turkiet och Ungern levererar sina godkännandebrev till USA

Efter att de båda länderna fattat sina nationella beslut ska dokumenten om godkännande lämnas till det utrikesdepartementet i USA, som deponerar Natos grundande fördrag.

Därefter meddelar departementet omedelbart Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att villkoren för att ta in Finland är uppfyllda.

2. Nato skickar ett inbjudningsbrev till Finland

Inbjudan, undertecknad av Stoltenberg, skickas till Finland från Natos högkvarter i Bryssel. Som snabbast kan det ta några timmar att få inbjudan, som längst några dagar.

3. Finlands utrikesminister undertecknar anslutningsdokumentet

Först efter att Finland fått inbjudan kan landet skicka sitt anslutningsdokument till USA:s UD för deponering. Anslutningsdokumentet ska undertecknas av utrikesminister Pekka Haavisto.

4. Finlands anslutningsdokument överlämnas till USA

Anslutningsdokumentet levereras till UD i USA för deposition, troligen antingen genom Finlands ambassad i Washington eller genom att någon från den finländska regeringen reser dit.

5. Finland blir medlem i Nato

I samma ögonblick som Finlands anslutningsdokument överlämnas till USA:s utrikesdepartement blir landet fullvärdig medlem i Nato. Samtidigt blir det nordatlantiska fördraget internationellt bindande för Finland.