FRIHANDELNS FRAMTID

Debatt: ”EU måste blunda för från protektionismens frestelser”

Bild: Geert Vanden Wijngaert

EU bör inte falla för frestelsen att stänga våra marknader för import och öka subventioner till våra företag, skriver tre representanter för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien på DN Debatt.

I takt med att Kina sluter sig mot omvärlden och USA reser tullar och handelshinder står EU kvar som sorgebarnet i den fria marknaden. Senaste hotet är USA:s protektionistiska projekt IRA (Inflation reduction act) som via subventioner kommer att dopa amerikanska företag som bidrar till klimatomställningen.

EU:s överväger nu att svar IRA med ”Net zero industry act”, som föreslår uppluckrade statsstödsregler. Men trots svårigheterna är det inte rätt väg för EU att följa USA:s exempel och stänga våra marknader för import och öka subventioner till våra företag, skriver debattförfattarna.

"Subventioner och tullar leder till mindre konkurrens, mindre teknologisk utveckling, mindre företagsdynamik och därigenom till lägre tillväxt och lägre levnadsstandard", skriver de.

EU bör i stället fokusera på sin traditionella hållning att främja en stor marknad där handel, kapital och arbetskraft fritt kan röra sig över nationsgränser.

DN Debatt: ”EU måste blunda för från protektionismens frestelser”