RÄNTAN OCH INFLATIONEN

"Ett par räntehöjningar till" att vänta i USA

USA:s centralbankschef Jerome Powell. Bild: Saul Loeb/AP/TT

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50–4,75 procent. Men än finns det kvar att göra, enligt Fed-chefen Jerome Powell. ”Vi pratar om ett par räntehöjningar till”, säger han.

Feds räntebesked var det som analytikerna hade förväntat sig. I beskedet skriver Fed-direktionen att "inflationen har lagt sig något men är fortsatt på en hög nivå".

Det är den åttonde raka räntehöjningen från Federal Reserve, men också en nedtrappning från exempelvis decemberhöjningen med 0,50 procentenheter och dessförinnan hela 0,75 procentenheter – så kallad trippelhöjning.

Hårdare i plånboken

De senaste månaderna har dock inflationstrycket mattats av betydligt i USA. På arbetsmarknaden har en rad tech-jättar meddelat massavskedanden och tecken kommer nu på att de amerikanska hushållen håller allt hårdare i plånboken.

I samband med det räntebeskedet i december låg prognosen på att styrräntan skulle upp till 5,00–5,25 procent under 2023, vilket i så fall skulle innebära ytterligare två 25-punktershöjningar.

Tonen i onsdagskvällens räntebesked och på Fed-chefen Jerome Powells presskonferens indikerar att så kan vara fallet.

Direktionen återanvände nämligen formuleringar från tidigare räntebesked om att de "pågående höjningarna", i plural, av styrräntan är rätt väg att gå för att dämpa inflationen.

Mer bevis

På sin presskonferens repeterade Fed-chefen Jerome Powell det budskapet, nästan ordagrant, men definierade sedan det som "ett par" räntehöjningar till.

– Den senaste utvecklingen är hoppingivande, men vi kommer behöva mycket mer bevis för att vara säkra på att inflationen verkligen är på väg ned, säger Powell.

Samtidigt, säger han, är det första gången som Fed kan säga att det pågår en minskning av inflationstakten.

Att gå så långt som att sänka räntan redan i år är Powell inte villig att göra, med nuvarande inflationsprognos.

– Jag tror inte att vi kommer sänka räntan i år, om ekonomin utvecklar sig som vi tror att den kommer att göra, säger han.

Feds nästa två räntemöten ska hållas i slutet av mars och början av maj.