RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Mindre men väntad räntehöjning i USA

USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50–4,75 procent. "Inflationen har lagt sig något men är fortsatt på en hög nivå", skriver Fed-direktionen i sitt besked.

Det är den åttonde raka räntehöjningen från Federal Reserve, men också en nedtrappning från exempelvis decemberhöjningen med 0,50 procentenheter och dessförinnan hela 0,75 procentenheter – så kallad trippelhöjning.

De senaste månaderna har dock inflationstrycket mattats av betydligt i USA. På arbetsmarknaden har en rad tech-jättar meddelat massavskedanden och tecken kommer nu på att de amerikanska hushållen håller allt hårdare i plånboken.

I samband med det räntebeskedet i december låg prognosen på att styrräntan skulle upp till 5,00–5,25 procent under 2023, vilket i så fall skulle innebära ytterligare två 25-punktershöjningar.

Tonen i onsdagskvällens räntebesked indikerar att så kan vara fallet, enligt Bloomberg, då direktionen återanvänder formuleringar från tidigare räntebesked om att de "pågående höjningarna", i plural, av styrräntan är rätt väg att gå för att dämpa inflationen.

Feds nästa två räntemöten ska hållas i slutet av mars och början av maj.