EU:S FRAMTID

Talman lovar reformer efter mutskandal

EU-parlamentets talman Roberta Metsola håller presskonferens i samband med torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Ett rejält reformpaket utlovas av EU-parlamentets talman Roberta Metsola efter mutskandalen kring sparkade vicetalmannen Eva Kaili. Den sistnämnda utreds nu även för andra oegentligheter.

Maltesiska Metsola stod oväntat mycket i centrum för starten av torsdagens EU-toppmöte i Bryssel. I normala fall är det få som bryr sig särskilt mycket om det inledningstal som EU-parlamentets talman alltid håller till stats- och regeringscheferna inför deras toppmöten. Men efter förra helgens dramatiska polistillslag mot parlamentet har intresset blivit betydligt större.

– De här brottsutredningarna skadar oss: De skadar EU, demokratin, allt som vi står för. Det förtroende som tagit åratal att bygga upp har förstörts på några ögonblick, beklagade Metsola på sin presskonferens efteråt.

Reformpaket

Hon utlovar nu rejäla förändringar av parlamentets arbete och regler.

– Inget kommer att sopas under mattan. Jag håller på att sätta ihop ett omfattande reformpaket som ska vara klart efter nyår.

Bland det som är tänkt att ingå är stärkt skydd för visselblåsare, ett omedelbart förbud för alla icke-officiella vänskapsorganisationer och en noggrann genomgång av alla parlamentskontakter med olika länder.

– Jag kommer att leda det här arbetet personligen, lovar Metsola.

Ny anklagelse

Grekiska ledamoten Eva Kaili sitter samtidigt fortsatt i polisförvar efter helgens tillslag. Kaili har redan blivit av med sin post som en av parlamentets 14 vice talmän och misstänks nu även för oegentligheter i utbetalandet av ersättning till assistenter i parlamentet.

Med anledning av misstankarna har EU:s chefsåklagare Laura Kövesi begärt att den parlamentariska immuniteten ska dras in för Kaili och även hennes konservativa grekiska kollega Maria Spyraki – som dock inte är indragen i mutskandalen – rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Belgisk polis slog i förra veckan till mot en rad adresser i Bryssel, främst kopplade till en organisation som arbetar för ansvarsfrihet och dess ledare: en person som tidigare varit EU-parlamentsledamot och en som arbetar som assistent i parlamentet. Bland de personer som förhördes och greps finns även assistentens sambo: den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili.

Kaili, hennes sambo, den tidigare italienske ledamoten och ytterligare en person har formellt anklagats för "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption", enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare.

"Det misstänks att parter i politiska och/eller strategiska positioner inom EU-parlamentet har betalats stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut", heter det från åklagarna.

Formellt har inget land utpekats. Enligt belgiska tidningar rör det sig dock främst om Qatar.