KRIGET I UKRAINA

Putin anklagar Ukraina för broattack

Delar av vägbanan har kollapsat och fallit ned i vattnet, enligt den här bilden tagen på lördagen av satellitföretaget Maxar. Bild: Maxar/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

Rysslands president Vladimir Putin anklagar Ukrainas säkerhetstjänst för att ligga bakom explosionen på Kertjbron och benämner händelsen som ett "terrordåd", rapporterar ryska medier enligt AP.

Bilder från satellitföretag visar stora skador på bron som förbinder Krim med Ryssland.

"Det är ingen tvekan om att det var ett terrordåd riktat mot kritisk infrastruktur", säger Vladimir Putin i en video i samband med ett möte med ryska utredare på söndagen.

Aleksandr Bastrykin, ordförande den för ryska federala utredningsmyndigheten, uppger vidare att "ryska och utländska" medborgare varit inblandade i "terrordådet".

Enligt Bastrykin har en brottsutredning om terrorism inletts.

Enligt ryska uppgifter var det en lastbil som exploderade på bron, en explosion som antände bränslevagnar på ett frakttåg på järnvägsbron som löper parallellt. På satellitbilder och andra bilder från bron syns att stora sjok av ena vägbanan kollapsat och fallit ned i vattnet. Tre personer uppges ha dödats i detonationen.

Från ryskt håll uppgavs sent på lördagen att trafiken delvis kunde återupptas på den oskadade vägbanan och att tågtrafiken började rulla igen under kvällen.

Det brittiska försvarsdepartementet skriver på söndagen i sin underrättelseuppdatering att två av fyra filer på bron rasade på flera ställen inom en sträcka på ungefär 250 meter.

Den brittiska bedömningen är att viss fordonstrafik nu sker över bron men att brons kapacitet är mycket minskad.

Putin körde lastbil

Kertjbron mellan Ryssland och Krim har byggts av Ryssland och ses av många som en symbol för Rysslands olagliga ockupation av Krim. Den 19 kilometer långa bron invigdes av Vladimir Putin 2018, som själv satt bakom ratten på en orange lastbil vid firandet och kallade konstruktionen av bron "ett mirakel".

Men bron har också en praktisk betydelse för det ryska krigsmaskineriet i södra Ukraina, där ukrainska styrkor genomför en motoffensiv.

– Bron är dels ett strategiskt militärt mål och dels en politisk symbol, sade Rysslandsexperten Martin Kragh till TT på lördagen.

Ukraina har inte tagit på sig ansvaret för explosionerna, men en högt uppsatt person säger till The New York Times att landets säkerhetstjänst ligger bakom planeringen och att det rör sig om en attack med en lastbil utrustad med en bomb. Det är dock oklart om lastbilsföraren var medveten om lasten.

Tankesmedjan ISW bedömer att det ökade säkerhetsmaskineriet vid bron kommer att försena all trafik till Krim. Den kollapsade vägbanan begränsar "ryska militära rörelser tills den är reparerad och tvingar ryska styrkor att förlita sig på färjelinjer en tid. Ryska styrkor kommer antagligen kunna fortsätta att transportera tung militärutrustning via järnvägen".

Krav på hämnd

En del ryska militärbloggare har krävt kraftiga motåtgärder mot Ukraina som straff för explosionerna

Dumans vice talman Pjotr Tolstoj föreslår på sin Telegramkanal att Rysslands svar måste vara så tufft som möjligt och att all ukrainsk infrastruktur förstörs så att landet skickas "in i 1700-talet".

"Sedan, efter segern, kommer vi att återställa allt", skriver han.

Satellitföretaget Planet Labs publicerade också bilder på Kertjbron efter explosionerna. Bild: Planet Labs/AP/TT
Arbetare reparerade järnvägsdelen av bron på lördagen. Bild: AP/TT