KRIGET I UKRAINA

Larm i Frankrike: Klassiska smaksättaren slut

Blommande fält med senapsväxter. Arkivbild. Bild: Thomas Warnack/DPA/AP/TT

Frankrike (TT)

Det råder brist på senap i Frankrike. Butikshyllor där den berömda dijonsenapen brukar stå gapar tomma. Dålig skörd i Kanada och kriget i Ukraina är de främsta orsakerna.

Frankrike är ett av de länder i världen som konsumerar mest senap. En genomsnittlig fransman äter omkring ett kilo om året, enligt Association moutarde de Bourgogne (AMB).

Under våren och sommaren har det dock varit svårt att hitta den populära smaktillsättaren i livsmedelsbutikerna, och där den går att hitta har priserna stigit med över 13 procent, enligt analysföretaget IRI France.

Tvingas ändra menyn

Även franska restauranger har svårt att få tag i senap, så till den milda grad att man på en del restauranger har tvingats göra om menyn. På La Petit Bouchon de la Place i Lyon har man tagit bort senapen från en del maträtter.

– Vi brukar servera ketchup, majonnäs och senap till våra hemlagade pommes frites, men nu serverar vi bara ketchup och majonnäs, säger restauratören Rebecca Guyon till franska mediebolaget BFMTV.

– Den lilla mängd senap som vi lyckas få tag på sparar vi till rätter som verkligen måste ha det som andouillette (inälvskorv).

Anledningen till bristen är torkan som förra sommaren drabbade Kanada och som ledde till en mycket dålig skörd, rapporterar franska medier. Frankrike importerar omkring 80 procent av de frön som används vid tillverkning av senap från Kanada. Även kriget i Ukraina påverkar tillgången eftersom Ryssland och Ukraina är världens andra och femte största exportörer av senapsfrön.

Dijonsenap från Kanada

Den klassiska dijonsenapen, som gjort staden Dijon världskänd, tillverkas alltså sedan många år av senapsfrön som kommer från andra länder än Frankrike, och då främst från Kanada. Själva produktionen sker dock främst fortfarande i regionen Bourgogne där Dijon ligger. Namnet Moutarde de Dijon är inte en skyddad beteckning, vilket innebär att dijonsenap i princip kan tillverkas var som helst i världen. Med det sagt är ändå omkring 50 procent av all senap som konsumeras i Europa, och 90 procent som konsumeras i Frankrike, producerad i Bourgogne, enligt det franska jordbruksdepartementet.

I Frankrike försöker man nu hitta olika sätt att motverka den här senapsbristen. I medierna tipsar man om olika ersättningsprodukter som kan användas som smakgörare, bland annat föreslås pepparrot och wasabi, och till köttbiten föreslås olika såser som Worcestershire och vinägrett.

För liten produktion

Det finns några mindre franska producenter som odlar senapsväxter på fransk mark och i år har skörden varit osedvanligt bra. François Lorin i Eure-et-Loire har ökat skörden med en tredjedel.

– Det är bra, men det förändrar ingenting i grunden, säger han till BFMTV.

De små producenterna tillverkar för lite för att kunna fylla på hyllorna i de stora livsmedelskedjorna, utan de produkterna hamnar vanligtvis hos lokala delikatessbutiker och lyxrestauranger.

Agneta Liljeqvist/TT

Senap i långa rader i Dijon, Frankrike, i våras. Men nu sinar utbudet. Arkivbild. Bild: Jeff Pachoud/AFP/TT