Extremhettan i Europa pressar infrastrukturen

Turister vid Buckingham Palace i London under måndagen. Bild: Matt Dunham/AP/TT

Europa (TT)

Storbritannien förbereder sig för temperaturer på runt 40 grader när extremhettan fortsatt håller stora delar av Europa i sitt grepp.

Värmen innebär fara för liv och risk för stora trafikstörningar.

Redan på måndagen uppmättes värmerekord i Wales med 37,1 grader och i grevskapet Suffolk med 38,1 grader. Det var strax under det rekord för hela Storbritannien på 38,7 grader från 2019 som alltså väntas ryka under tisdagen, skriver AFP.

"Röd" varning för extremhetta – med fara för människoliv – råder i ett område som sträcker sig mellan London, Manchester och York.

Pressad infrastruktur

Britterna är vana vid relativt milda sommartemperaturer med toppar på runt 20 grader under juli och få hem är utrustade med luftkonditionering. Landets transportsystem är inte heller anpassat för den extremhetta som forskarna varnar kommer bli allt vanligare i och med klimatförändringarna.

Att bygga om infrastrukturen för att klara de höga temperaturerna kommer att ta "många år", konstaterar transportminister Grant Shapps, rapporterar AP.

Myndigheterna avråder från tågresor i de rödklassade områdena. Flera sträckor körs med lägre hastighet och vissa avgångar har ställts in på grund av risken för att värmen ger solkurvor på skenorna.

Drunkningsolyckor

Under måndagen såg sig vissa skolor tvungna att hålla stängt med anledning av värmen, och på Lutons flygplats norr om London stoppades flygtrafiken sedan värmen lett till skador på landningsbanan.

Vattenleverantörer i södra och östra England larmar samtidigt om risk för vattenbrist i spåren av det ökade användandet, rapporterar BBC.

Minst fem människor rapporteras ha drunknat på olika håll i Storbritannien då de sökt svalka i sjöar eller floder.

Även Frankrike noterade flera värmerekord under måndagen. I staden Brest vid Atlantkusten uppmättes 39,3, flera grader högre än den tidigare rekordnoteringen. Nytt rekord sattes även i Saint-Brieuc med 39,5 grader och i Nantes där kvicksilvret steg till 42 grader.

Högre sannolikhet

Klimatexperter varnar för att den globala uppvärmningen leder till ett ökat antal extrema väderhändelser av olika slag. Sannolikheten för temperaturer på 40 grader i Storbritannien kan enligt uppskattningar i dag vara tio gånger högre än under förindustriell tid, uppger experter vid den nationella vädertjänsten Met Office.

Riskerna med extremhettan har den senaste tiden visats med tydlighet i Sydeuropa. Totalt närmare 600 värmerelaterade dödsfall har rapporterats i Spanien och Portugal, enligt AP.

I hettans och torkans spår rasar samtidigt flera förödande bränder i bland annat Spanien, Portugal och Frankrike.