20 000 tvingas fly bränderna i Frankrike

Franska brandmän bekämpar bland annat en omfattande brand i Landiras i regionen Gironde i sydvästra Frankrike. Bild: SDIS 33/AP/TT

Europa (TT-AFP)

Runt 20 000 människor har tvingats fly skogs- och terrängbränderna i Frankrike. I Spanien har ett andra dödsoffer hittats i regionen Zamora.

Extremvärmen behåller greppet om Europa. Bränderna i Frankrike, Grekland, Portugal och Spanien har förstört tusentals hektar mark, tvingat tiotusentals människor att evakuera och skördat flera liv de senaste dagarna.

Det franska väderinstitutet uppmätte runt 40 grader i delar av södra Frankrike på söndagen. Ännu högre temperaturer väntas på måndagen.

"En värmeapokalyps"

I 15 av landets 101 regioner varnar myndigheterna för extrema temperaturer – den högsta nivån.

– I några områden i sydväst kommer det att bli en värmeapokalyps, säger meteorologen François Gourand till AFP.

Situationen i regionen Gironde i sydvästra Frankrike förvärras. Landets inrikesdepartement meddelar att ytterligare tre brandplan och 200 brandmän har satts in mot bränderna.

Flera nödboenden har organiserats för att ta emot de omkring 20 000 – invånare och turister – som fått evakuera från olika brandområden.

Röd varning

Spanska myndigheter uppger att omkring 20 bränder runt om i landet fortfarande inte är under kontroll.

Men de spanska brandmännen har lyckats tämja en brand nära Málaga i landets södra delar. Branden började i Mijas-bergen i fredags och tvingade runt 3 000 människor att evakuera. Cirka 2 000 har kunnat återvända hem sedan branden stabiliserats.

I söndags dog en brandman i samband med släckningsarbete i regionen Zamora. På måndagen hittades ytterligare en man, en 69-årig bonde, död i samma område.

– Klimatförändringarna dödar, sade Spaniens premiärminister Pedro Sánchez under ett besök i den svårt brandhärjade regionen Extremadura på måndagen.

– De dödar människor, dödar våra ekosystem och den biologiska mångfalden.

Även Storbritannien är hårt drabbat av extremhettan och landet har utfärdat en röd varning för måndag och tisdag. Det sker för första gången och görs när det anses vara fara för liv.

Temperaturer på över 40 grader väntas. Skolor håller därför stängt under veckan.