Bränderna fortsätter – över 16 000 flyr i Frankrike

Franska brandmän bekämpar bland annat en omfattande brand i Landiras i regionen Gironde i sydvästra Frankrike. Bild: SDIS 33/AP/TT

Europa (TT-AFP)

Över 16 000 människor har tvingats fly skogs- och terrängbränderna i Frankrike. I Spanien dog en brandman på söndagen i samband med släckningsarbete i regionen Zamora.

Extremvärmen behåller greppet om Europa. Bränderna i Frankrike, Grekland, Portugal och Spanien har förstört tusentals hektar mark, tvingat tiotusentals människor att evakuera och skördat flera liv de senaste dagarna.

Det franska väderinstitutet uppmätte runt 40 grader i delar av södra Frankrike på söndagen. Ännu högre temperaturer väntas på måndagen.

"En värmeapokalyps"

I 15 av landets 101 regioner varnar myndigheterna för extrema temperaturer – den högsta nivån.

– I några områden i sydväst kommer det att bli en värmeapokalyps, säger meteorologen François Gourand till AFP.

Situationen i regionen Gironde i sydvästra Frankrike förvärras. Landets inrikesdepartement meddelar att ytterligare tre brandplan och 200 brandmän har satts in mot bränderna.

Sju nödboenden har organiserats för att ta emot de 16 000 – invånare och turister – som fått evakuera från olika brandområden.

Fler orter kan behöva evakueras på grund av att vindriktningar ändras, meddelar myndigheterna. 3 500 människor riskerar annars att hamna i lågornas riktning.

Röd varning

Spanska myndigheter uppger att omkring 20 bränder runt om i landet fortfarande inte är under kontroll.

Men de spanska brandmännen har lyckats tämja en brand nära Málaga i landets södra delar. Branden började i Mijas-bergen i fredags och tvingade runt 3 000 människor att evakuera. Cirka 2 000 har kunnat återvända hem sedan branden stabiliserats.

Premiärminister Pedro Sánchez – som beklagade att en brandman omkommit i ett inlägg på Twitter – kommer att besöka den svårt brandhärjade regionen Extremadura på måndagen.

Även Storbritannien är hårt drabbat av extremhettan och landet har utfärdat en röd varning för måndag och tisdag. Det sker för första gången och görs när det anses vara fara för liv.

Temperaturer på över 40 grader väntas. Skolor håller därför stängt under veckan.