KRIGET I UKRAINA

Danmark och USA skickar mer vapen till Ukraina

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Danmarks statsminister Mette Frederiksen visas runt i Borodjanka under torsdagen. Bild: Borja Puig de la Bellacasa/AP/TT

Ukraina (TT-Ritzau)

Danmark mer än dubblerar sitt vapenbistånd till Ukraina, och USA skickar vapen för 800 miljoner dollar.

– Vi vill göra vad vi kan, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid sitt besök i Kiev.

Frederiksen anlände till Ukrainas huvudstad på torsdagsmorgonen tillsammans med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. På schemat stod ett möte med president Volodymyr Zelenskyj och ett besök i Kiev-förorten Borodjanka.

Efter mötet sade Frederiksen att Danmark kraftigt ökar sitt stöd till det krigsdrabbade landets försvar:

– Därför har jag i dag informerat president Zelenskyj om nya betydande bidrag, vilka inkluderar 600 miljoner (danska) kronor till vapen. Därmed kommer det totala danska vapenbiståndet upp i en miljard kronor.

Den danska regeringen vill dock inte avslöja vilken sorts vapen eller ammunition det rör sig om. Sedan tidigare har Danmark bidragit med 2 700 pansarskott till Ukraina.

Hjälper med minröjning

Utöver vapnen kommer Danmark att hjälpa Ukraina med minröjning.

– Om vi vill att folk ska kunna flytta tillbaka till de områden de flyr från, där de har bott hela sina liv, måste vi röja minor och det vill vi bidra med, säger Frederiksen.

Zelenskyj å sin sida bad specifikt Danmark att hjälpa till vid en återuppbyggnad av staden Mykolajiv i södra Ukraina.

Även Spanien ökar sitt vapenbistånd till Ukraina och ska skicka 200 ton militär materiel, även det en dryg fördubbling av tidigare militärt bidrag.

Biden: Putin kommer inte lyckas

I USA sade president Biden någon timme senare att landet ska bistå Ukraina med ytterligare 800 miljoner dollar, motsvarande 8 miljarder kronor, för att hjälpa ukrainska styrkor i Donbass.

– Det här paketet innehåller tunga artillerivapen, dussintals haubitsar och 144 000 patroner med ammunition för dessa haubitsar. Det inkluderar också mer taktiska drönare, sade Biden i Vita huset.

Utöver det stödet lovade presidenten 500 miljoner dollar i stöd till den ukrainska regeringen.

– Den enighet som råder här hemma, med våra allierade och med det ukrainska folket skickar ett starkt budskap till (Vladimir) Putin – att han aldrig kommer att lyckas med att dominera och ockupera hela Ukraina. Det kommer inte att hända, fortsatte Biden.

USA:s president Joe Biden i Vita huset på torsdagen. Bild: Evan Vucci/AP/TT