KRIGET I UKRAINA

Bild: SALVATORE DI NOLFI

Oljehandeln påverkas inte av Swift-uteslutningar – än

EU går vidare och utesluter ett antal ryska banker från Swift-systemet. Men enligt ekonomer slår det inte mot energihandeln.

Handeln med olja och gas behöver inte påverkas av de nya uteslutningarna av vissa ryska banker från Swift. Det menar Danske Banks ekonom och chefsanalytiker Jens Nærvig Pedersen, skriver sajten Industri Nyheter.

Däremot så skulle totalt uteslutande av samtliga ryska banker från Swift innebära att Europa inte längre kunde köpa olja och gas i Ryssland.

– I teorin går det att handla utanför Swift, men i praktiken blir det svårt. Om man utesluter alla banker blir det nog svårt att fortsätta handla med olja och gas, säger Jens Nærvig Pedersen.

Att avstängningen endast kommer gälla vissa banker ser ekonomen som en möjlighet att fortsätta kunna köpa gas och olja i Ryssland.

– Med det sätt som sanktionerna presenterades på i lördags kan det se ut som att energihandeln blir undantagen när man har stickat ihop det på det här sättet, säger Jens Nærvig Pedersen.

Att inte kunna köpa olja och gas från Ryssland skulle få stora konsekvenser, menar han.

– Det kommer att påverka konsumenterna, och det kommer att påverka företagen. Det är också viktigt för transportsektorn, så det kommer att påverka den europeiska ekonomin i sin helhet, säger Jens Nærvig Pedersen.

Vilka banker som kommer att uteslutas från Swift är ännu inte fastställt. Enligt Jens Nærvig Pedersen är det därför svårt att förutse exakt vilka konsekvenser som följer av denna sanktion.

Industri Nyheter: Trots Swift-sanktionen kan EU:s användning av rysk olja och gas fortsätta