KRIGET I UKRAINA

Rapporter om strider i norra Kiev

En kvinna gråter framför sitt hus efter en raketattack mot staden Kiev. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Ukraina (TT)

Strider pågår i Ukrainas huvudstad, rapporterar AFP.

"Gör molotovcocktails, neutralisera ockupanten", skriver ukrainska försvarets generalstab på Twitter.

Vid niotiden, svensk tid, rapporterar AFP att strider pågår i ett område i norra Kiev. Deras utsände på plats har hört explosioner och eldstrider och rapporterar att boende utomhus springer för att sätta sig i säkerhet.

"Gör molotovcocktails, neutralisera ockupanten", skriver ukrainska försvarets generalstab på Twitter. De uppmanar också de som inte vill ansluta till striderna att hålla sig hemma och inte gå ut.

"I dag kommer bli den svåraste dagen. Fiendens plan är att bryta igenom med stridsvagnskolonner från (städerna) Ivankiv och Tjernihiv till Kiev", skriver Anton Gerasjenko, rådgivare på det ukrainska inrikesdepartementet, på appen Telegram enligt AP.

USA:s regering uppger att ryska styrkor verkar försöka omringa Kiev. Styrkor som gått in i Ukraina via Belarus uppges vara runt tre mil från huvudstaden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har utfärdat en order om allmän mobilisering vilket innebär att värnpliktiga och reservister i alla Ukrainas regioner kommer att kallas in.

Strider på flera håll

Det kommer obekräftade uppgifter från flera håll i landet om strider och robotbeskjutning som orsakat flera dödsfall. Ett ryskt flygplan sköts under natten ner i Kiev, enligt statliga nyhetsbyrån Ukrinform. Brinnande bråte som föll från skyn ska ha orsakat en brand i minst ett flerfamiljshus.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav sent i torsdags att 137 "hjältar" dödats och 316 personer skadats. Omkring 100 000 ukrainare har tvingats fly sina hem – hittills, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Tusentals uppges redan ha anlänt i grannländer som Polen, Ungern, Rumänien och Moldavien.

I Kiev och Ukrainas näst största stad Charkiv tog människor sin tillflykt till tunnelbanan under natten.

Utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter att det rör sig om fruktansvärda raketangrepp mot Kiev.

"Senast vår huvudstad upplevde något liknande var 1941 när den attackerades av Nazityskland. Ukraina besegrade ondskan den gången och kommer att göra det igen", skriver han.

"Svåraste dagen"

Stort motstånd

Enligt Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace har 450 ryska soldater dödats.

"Det är inte troligt att Ryssland har uppnått sina militära mål för första dagen. Ukrainska styrkor har uppvisat våldsamt motstånd längs med alla linjer av Rysslands avancemang", skriver brittiska försvarsdepartementet i ett uttalande.

Uppgifterna är svåra att kontrollera, men oberoende säkerhetsanalytiker säger även till The New York Times att Ryssland mött hårdare motstånd än landet räknat med.

"Inte tillräckligt"

I ett tal via sin Facebooksida under natten mot fredagen sade presidenten bland annat att han har fått information om att ryska "sabotörer" har tagit sig in i huvudstaden Kiev och att han är deras främsta måltavla.

Han tillägger att han stannar i regeringskvarteren tillsammans med andra.

– Vi har lämnats ensamma för att försvara vårt land, säger han. Vem är redo att kämpa vid vår sida. Jag ser ingen, säger han.

Statsminister Magdalena Andersson säger att hon har förståelse för presidenten.

– Vi har alla på olika sätt försökt att uttrycka vårt stöd till Ukraina under dagen, säger statsminister Magdalena Andersson efter det extrainsatta EU-toppmötet som tog slut under natten.

USA införde i torsdags kväll sanktioner mot banker och flera personer i Ryssland och under fredagen lämnar EU besked om riktade sanktioner mot Ryssland. Det är inte nog, enligt Ukrainas president.

– Övertygades Ryssland av gårdagens sanktioner? Vi hör från vår himmel och ser på vår mark att det här inte var tillräckligt, säger Zelenskyj i ett tal till nationen på fredagsmorgonen.

Det var i torsdags morse som Ryssland inledde ett storskaligt anfall mot Ukraina. Styrkor uppges ha gått in från norr, öster och söder. Enligt Ukraina har Ryssland även tagit kontroll över Tjernobylområdet, där arbetare frihetsberövats.

Gustav Sjöholm/TT

Anna Hansson/TT

Människor vilar i Kievs tunnelbana, som fungerar som bombskydd. Bild: Emilio Morenatti/AP/TT

Fakta

Det var vid fyra-tiden på morgonen, svensk tid, som Rysslands president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal meddelade att en attack mot Ukraina skulle inledas efter flera månaders militär uppbyggnad vid gränsen.

Putin varnade andra länder från att blanda sig i och hotade med att det annars väntar "konsekvenser man aldrig tidigare skådat".

Snart blev det också tydligt att det rörde sig om en "fullskalig attack" på landet, som utrikesministern Dmytro Kuleba beskrev det, och inte något som begränsades till utbrytarområdena i östra Ukraina – Donetsk och Luhansk.

Marktrupper uppges ha gått in från Ryssland, Belarus och den sedan tidigare olagligen annekterade Krimhalvön vid Svarta havet.

Explosioner rapporterades sedan från ett stort antal städer i landet, bland annat i landets näst största stad Charkiv. Ryska styrkor har även rört sig mot huvudstaden Kiev norrifrån.