KRIGET I UKRAINA

EU: Massiva sanktioner väntar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen utlovar massiva sanktioner mot Ryssland. Arkivfoto. Bild: Johanna Geron/AP/TT

Ukraina (TT:s korrespondent)

Putin ställer det ryska folkets framtid på spel, varnar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och lovar "massiva sanktioner" mot Moskva.

I en bister, extrainsatt pressträff fördömer von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell den ryska inmarschen.

– Återigen dör oskyldiga kvinnor och män. Vi fördömer den här barbariska attacken och de cyniska argumenten bakom den, säger von der Leyen.

Samtidigt lovar hon ett enat svar från det toppmöte som EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas till i kväll.

– Vi kommer att hålla president Putin ansvarig för det här. Vi kommer senare i dag att presentera massiva och riktade sanktioner. Med det här paketet riktar vi in oss mot strategiska sektorer i den ryska ekonomin genom att blockera tillgången till tekniker och marknader som är av avgörande betydelse för Ryssland, säger von der Leyen.

– Vi kommer att frysa ryska tillgångar i EU och stoppa ryska bankers tillgång till europeiska finansmarknader, lovar kommissionsbasen.

Hon varnar samtidigt president Putin.

– Vi vet att miljoner ryssar inte vill ha krig. President Putin försöker ställa tillbaka klockan till det ryska imperiets dagar, men när han gör det ställer han hela det ryska folkets framtid på spel, säger von der Leyen i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT