KRIGET I UKRAINA

Linde: Försämrat läge för svensk ambassadpersonal

Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild Bild: Paul Wennerholm/TT

Ukraina (TT)

Sverige kallar hem delar av ambassadpersonalen i Kiev eftersom säkerhetsläget har försämrats under det senaste dygnet, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Kvar blir ambassadör Tobias Thyberg och ett fåtal anställda.

Flera länder har redan evakuerat sin ambassadpersonal från Ukrainas huvudstad Kiev till följd av det spända läget mellan Ryssland och Ukraina – som många befarar kan leda till krig. Sverige uppmanar sedan tidigare alla svenska medborgare att lämna landet, och har dessutom flugit hem den svenska ambassadpersonalens familjemedlemmar som en säkerhetsåtgärd.

På söndagen beslutade utrikesdepartementet att den svenska personalstyrkan på ett tiotal personer ska minskas. Utrikesminister Ann Linde (S) säger till TT att beslutet har fattats mot bakgrund av att situationen är allvarligare än tidigare, samtidigt som den är "väldigt oförutsägbar".

– Den samlade bedömningen är att säkerhetsläget nu är så allvarligt och oförutsägbart att vi minskar personalstyrkan på ambassaden, säger utrikesministern.

"Naturligtvis inte sant"

Hon nämner den stora ökningen av antalet brott mot vapenvilan längs hela frontlinjen, och hänvisar till uppgifter om militär uppbyggnad i de separatistkontrollerade områdena i östra Ukraina.

– Det är också så att man har förlängt den militärövning som skulle ha avslutats i dag i Belarus, och man har dessutom haft ett språk om att det förekommer folkmord i östra Ukraina vilket naturligtvis inte är sant, säger Linde.

Sveriges ambassad i Kiev ska hållas öppen tills vidare. Ambassadör Tobias Thyberg stannar i huvudstaden tillsammans med säkerhetspersonal och personal för att kunna upprätthålla det konsulära och biståndsanknutna arbetet på en miniminivå.

– Vi är kvar i Kiev till skillnad från flera andra som har stängt sina ambassader, och det är någonting som ukrainarna är väldigt tacksamma för, säger Linde.

– Naturligtvis för att kunna både rapportera hem exakt om vad som sker, och för att kunna ha kontakt med ukrainska myndigheter och civilsamhälle.

Lokalanställd personal

TT: Vad krävs för att flyga hem de kvarvarande?

– Vi följer det här, och blir det en ännu allvarligare situation så kan det naturligtvis komma i fråga. Vi gör det här i väldigt nära samarbete med ambassadören.

Försvarsalliansen Nato har flyttat delar av sin personal till Lviv i västra Ukraina. Linde säger att ett liknande beslut från svensk sida "kan komma att ske", men att det inte är aktuellt i dagsläget.

Regeringen planerar inte att hjälpa den lokalanställda personalen på ambassaden att ta sig ut ur landet.

– Nej, enligt folkrätten är det landet man jobbar i som har ansvar för de lokalanställdas säkerhet och det utsändande landet har ansvar för de utsända diplomaterna. Sedan kan det ibland, i mycket ovanliga fall, vara så att bara för att du är lokalanställd kan du vara en särskild måltavla. Så var situationen i Afghanistan, men så är inte situationen i Ukraina, säger Linde.

Omringning av Kiev

Oscar Jonsson, Rysslandsexpert och forskare vid Försvarshögskolan, säger att hemkallandet av ambassadpersonal ska tolkas som att Sverige bedömer att krigshandlingar kommit närmare.

– Ja, definitivt, säger Jonsson och fortsätter.

– Under de senaste två veckorna har vi sett att de flesta av världens diplomater börjar dras tillbaka från Ukraina i olika utsträckning.

– Man kan inte riskera sina anställdas, medarbetares och medborgares liv när ett ganska troligt scenario är en omringning av Kiev, och då är det inte säkert att det går att ta sig ut över huvud taget, säger Oscar Jonsson.

TT söker ambassadpersonal på plats i Kiev.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Lars Pedersen/TT