Ostronodlare gillrade fälla för tjuvar

Fransmannen Christophe Guinot tröttnade på att få sina ostron stulna och tog saken i egna händer. Arkivbild. Bild: Eric Risberg/AP/TT

Frankrike (TT-Reuters)

Tre ton ostron fick tjuvarna med sig. Då fick den franske ostronodlaren Christophe Guinot nog och gillrade en liten fälla.

Efter att ha blivit av med stora mängder ostron bestämde sig fransmannen för att ta saken i egna händer. Genom att lägga en liten lapp i tomma ostronskal har Christophe Guinots odling i södra Frankrike klarat sig undan stölder de senaste åren.

– Det har haft en avskräckande effekt, säger Guinot till nyhetsbyrån Reuters.

Delikatessen från havet är minst sagt ett lukrativt byte och särskilt eftertraktad under jul- och nyårshelgen – även bland klåfingriga tjuvar.

Christophe Guinot har sina ostron i burar ute i vattnet och det var också där tjuvarna roffade åt sig ostronen. För att få stopp på stölderna bestämde sig Guinot för att gillra en liten fälla – små lappar placerades i tomma ostronskal som sedan limmades igen.

Den som senare öppnade ostronet fick veta att denne vunnit ostron motsvarande sin egen vikt och uppmanades ringa ett specifikt telefonnummer. Den som hörde av sig kunde då få frågan om var ostronet var köpt och skulle det inte vara hos någon Guinot levererat till kunde polisen kopplas in.

Fransmannens lilla knep fick snabbt spridning och flera ostronproducenter i området började anamma samma metod. Och det verkar ha gett resultat. 2017 hade man 19 ostronstölder i området – 2020 var det nere på noll.