CORONARESTRIKTIONERNA

WHO varnar för omikronpanik

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Bild: Fabrice Coffrini/Keystone via AP/TT

Coronavirus (TT-AFP-AP-Reuters)

Omikron sprider en väldig oro över världen medan allt fler länder rapporterar bekräftade fall.

Men det kan dröja veckor innan forskning är klar om hur farlig den nya coronavarianten är.

Världshälsoorganisationens (WHO) generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus varnar visserligen för riskerna med den nya virusvarianten, men hans stora farhåga är att vaccinering och provtagning i stora delar av världen är tagna på undantag:

– Globalt så har vi en giftig blandning av låg vaccineringsgrad och mycket låg provtagning – vilket är ett recept för att göda och förstärka nya varianter, sade WHO-chefen på onsdagen.

– Vi behöver använda de verktyg som vi redan har för att stoppa spridning och rädda liv från deltavarianten. Om vi gör det, så kommer vi undvika spridning och rädda liv från omikronvarianten.

Minst 24 länder

Hittills har den nya varianten upptäckts i 24 länder på onsdagskvällen, med nya fall rapporterade från den amerikanska delstaten Kalifornien, bekräftade fall i Norge, Nigeria, Saudiarabien och Sydkorea bland de nya länder där virusvarianten upptäckts.

Tedros Adhanom Ghebreyesus poängterade att det kan ta flera veckor innan forskare kunnat utröna om omikron är mer smittsam än tidigare varianter. Först då kan man också få svar om varianten är skadligare än dess föregångare och om vaccin biter mot den.

Liknande tongångar hördes från USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci, som beräknade att forskningsresultat är klara om två till två och en halv vecka. Han såg också fördelar med en tredje vaccindos för redan vaccinerade, även om han inte ville slå fast att det borde vara ett krav.

Fel med reseförbud

Om reseinskränkningar var han tydlig: sådana ska bara vara tillfälliga åtgärder.

– Det som händer nu är främst en anledning varför människor ska vaccinera sig och fylla på vaccindosen.

USA diskuterar ändå om återinförda eller nya provtagningsregler och krav på karantän ska tas i bruk, liksom många andra länder.

Men WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus var krass i sitt förkastande av reseförbud:

– Jag tackar Sydafrika och Botswana för att ha provtagit och sekvenserat den nya varianten så snabbt. Det är djupt oroande att de två länderna straffas med reserestriktioner. Vi uppmanar alla länder att ta rationella och proportionella åtgärder som överensstämmer med internationella hälsoregleringar.

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci. Bild: Susan Walsh/AP/TT