FRAMTIDENS PENSIONER

”Utskällda systemet ger högre pension”

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tacka inte Nooshi för Pensionsmyndigheten lyckobesked om ökad pension. Det är snarare det utskällda svenska pensionssystemets förtjänst, skriver Britta Svensson i en kolumn på Aftonbladet.

Tre dagar före julafton meddelade Pensionsmyndigheten på en pressträff att det skulle bli ordentliga höjningar av pensionerna i januari 2022, i snitt 527 kronor mer i månaden.

Förvånade pensionärer tackade Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgosta, andra såg det som billigt valfläsk av regeringspartiet Socialdemokraterna.

Men det var ingetdera som ledde till höjningen. Den beror snarare på en revidering av det så kallade Följsamhetsindex, som styr inkomst- och tilläggspensionen, mot bakgrund av en starkare inkomstutveckling i samhället.

"Dessutom får de allra flesta höjd premiepension, ju högre desto klokare man har placerat den. Börsen gick ju som tåget 2021", skriver hon.

Den stora frågan är varför ansvariga politiker inte har aviserat detta tidigare för att lugna oroliga pensionärer. Är det för att befästa bilden av ett pensionssystem i förfall och skrämma upp folk med att de måste rösta på rätt parti i höst för att få en pension som går att leva på, frågar sig Britta Svensson.

Aftonbladet: Utskällda systemet ger högre pension