DEN SVENSKA EKONOMIN

”Ekonomisk tillväxt bidrar till den goda julmaten”

”Alla som minns 1970- eller 1980-talens butikshyllor och restaurangliv kan dock konstatera att de knappast erbjöd samma variation som idag”, skriver Mattias Svensson i sin ledare. Bild: Henrik Holmberg / TT

Trots allt positivt som den ekonomiska tillväxten har fört med sig finns det vissa som anser att julens alla goda rätter är fel, skriver Mattias Svensson i en SvD-ledare.

”Den moderna världens rikedom i all sin materiella prakt är mänsklighetens största bedrift. På några generationer har välståndet ökat tiofalt, först i Europa och USA, därefter i andra delar av världen. Längre liv, bättre hälsa, utrotade farsoter, rikare karriärmöjligheter, roligare prylar och godare måltider – allt har följt i spåren av den ekonomiska tillväxten”

Utifrån det är Mattias Svensson kritisk till kulturskribenten Anita Goldmans ”straffpredikan i sju akter om allt elände som det moderna julbordet symboliserar” som DN publicerade på juldagen.

”Det är en erbarmlig klyschparad om förödelsen som valfrihet, kapitalism och modern produktion ska ha resulterat i. Matbordets ökade valfrihet sägs vara förljugen. Alla som minns 1970- eller 1980-talens butikshyllor och restaurangliv kan dock konstatera att de knappast erbjöd samma variation som idag.”

Han konstaterar att det förstås finns saker att fundera över och kritisera i hur det moderna överflödet hanteras men på det stora hela är anledningarna att känna ångest få.

Skälen att fira och glädjas är desto fler och det är därför viktigt att värna välståndets orsaker framåt, men det har vissa intellektuella svårt att svälja, påpekar han.

”För dem tycks det handla om själva inställningen. Att vara nöjd, mätt och glad – för att inte tala om optimistisk och nyfiken på vad framtiden har att erbjuda – är fel, oavsett vad empirin säger.”

SvD: Julhelgernas goda överflöd