ENERGIPOLITIK

Debatt: Elefanten i rummet borde bli synlig snart

Bild: Johan Nilsson/TT

Umeå kommuns ambitioner att bygga en ny batterifabrik är positivt eftersom den synliggör elefanten i rummet: Det akuta behovet av en säker elproduktion, skriver politikern Anders Sjölund (M) i ett debattinlägg på Västerbottens-Kuriren.

Umeå kommun har börjat arbeta för att få en ny batterifabrik till staden. Ett initiativ som välkomnas starkt av Anders Sjölund, tidigare kommunalråd i Umeå och riksdagsledamot för Moderaterna i ett debattinlägg på Västerbottens-Kuriren.

På så sätt kan elefanten i rummet, alltså kommande behov av elektricitet och metaller och mineraler för batteritillverkning få större utrymme i debatten. Det är särskilt kritiskt med tanke på att regeringen sitter på händerna och låter Miljöpartiet diktera villkoren, skriver Anders Sjölund.

"Den här regeringen negligerar det kommande behovet och förlitar sig helt på att vindkraften och solen skall lösa alla problem. /../ Sverige behöver en regering som förmår att säkra en elproduktion över tid som täcker hela Sverige”, skriver han

Att regeringen också förhalat frågan om slutförvar av utbränt kärnbränsle beviljas, är också en taktik som är "djupt skadlig för landet", skriver han.

Västerbottens-Kuriren: Debatt: Elefanten i rummet borde bli synlig snart