DEBATTEN OM MATPRISERNA

Ledare: Sluta med den kollektiva mobbningen mot matjättarna

Bild: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Kritiken mot höga matpriser har lett till krav på övervinstskatt. Det vore ett dråpslag mot dagligvarubutiker som redan brottas med låga marginaler och det skulle också slå hårt mot Sveriges försörjningsberedskap, skriver Frida Wallnor på Di:s ledarsida.

Sedan 2008 har rörelsemarginalen i branschen legat runt 2,5 procent. Det är inte högt i ett företagsekonomiskt perspektiv. Att införa en extra skatt på det lilla överskott som finns riskerar att leda till ännu högre priser, inte tvärtom, skriver Frida Wallnor.

”Hur det skulle ge lägre matpriser är en öppen fråga. Tvärtom är det högst troligt att högre kostnader för Ica-handlaren skulle leda till ännu högre priser för konsumenterna”, skriver hon.

Konkurrensverket håller med kritikerna att konkurrensen är för svag och att butikerna tjänar för mycket. Men lägre lönsamhet gör det svårare att investera, vilket snarare försämrar konkurrensen. Coop Syd, som står vid randen till konkurs, är ett aktuellt exempel på detta.

Dagligvaruhandeln är inte en samhällstjänst. Däremot fyller den en samhällskritisk funktion. För att trygga matförsörjning och investeringar krävs rimliga villkor. Det finns såklart förbättringsåtgärder. Men i stället för att skuldbelägga handlarna kan kommuner göra mer för att underlätta nyetableringar.

Dagens Industri: Även dagligvaruhandeln måste få tjäna pengar