EU:S FRAMTID

Ledare: Industrin i kris – Sverige borde ta fajten mot nytt EU-förslag

Bild: Mostphotos

Den svenska regeringen måste bekämpa EU-kommissionens föråldrade syn på läkemedelsindustrin. Stärk EU:s konkurrenskraft och den inre marknaden för att behålla läkemedelsindustrin inom unionen, skriver Frida Wallnor på Di:s ledarsajt.

Läkemedelsindustrin i EU står inför stora utmaningar. Vi halkar allt längre från USA och Kina vilket driver på bolagsflykt. Både industrin och patienter påverkas negativt av en föråldrad läkemedelslagstiftning och långsamma godkännandeprocesser. Lidande blir också Sveriges exporttunga life-science-sektor.

EU-kommissionen har nu tagit fram ett nytt förslag som skulle kunna minska skyddstiden för nya läkemedel. Det skulle kunna avskräcka bolag från att investera i ny forskning, varnar Frida Wallnor.

venska regeringen att agera för att skydda industrin och förbättra förutsättningarna för EU:s konkurrenskraft på den globala marknaden.

Den svenska regeringen, som traditionellt varit en stark försvarare av patenträtten, borde ta fajten mot det här förslaget och lyfta EU:s läkemedelsindustri på konkurrensagendan.

Dagens industri: Stoppa läkemedelsflykten från EU