REGELKRÅNGLET

Ledare: ”När myndigheterna behövs som mest står de handfallna”

Medan folk frös i snökaoset på E22 letade staten efter rätt blankett, skriver Expressen i en ledare. Bild: Johan Nilsson/TT

Vinterkaoset på E22 är det senaste i en rad exempel på kriser då svenska myndigheter inte klarat av att leverera. ”Sverige behöver återskapa en anda där det är bättre att försöka, och riskera att begå fel, än att inte agera alls”, skriver Patrik Kronqvist i en ledare i Expressen.

Tsunamin 2004, skogsbranden i Västmanland 2014, evakueringen av Kabul 2021 och årets trafikstopp på E22 är alla exempel på minst sagt svag krishantering av svenska myndigheter. Det menar Patrik Kronqvist, som i en ledare i Expressen skriver att en ”formalistisk förvaltningskultur” har slagit rot i svenska myndigheter.

Vid vinterkaoset på E22 gick det så långt att evalueringsarbetet fördröjdes med anledning av att Trafikverket saknade rätt blankett, skriver han och efterlyser bättre initiativförmåga från svenska tjänstemän.

”Sverige behöver återskapa en anda där det är bättre att försöka, och riskera att begå fel, än att inte agera alls. Där tjänstemän vågar lita på sitt eget omdöme, inser att alla svar inte finns i styrdokument och att det är deras ansvar att väga olika intressen mot varandra”, skriver han.

Expressen: När folk frös i snöstormen på E22 jagade staten rätt blankett