DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Forskare: Så kan Sverige bli säkrare med rätt teknikskifte

Karina Barquet och Maria Xylia Bild: Stockholm Environment Institute/pressbild

Ny teknik kan förbättra krisberedskapen. Men okunskap och misstro kan hota utvecklingen, skriver två forskare på DI Debatt. Nu föreslår de fyra åtgärder för att vända utvecklingen.

Ny teknik gör det enklare att minska riskerna för att el, vatten och avlopp slås ut av extrema väderhändelser eller omfattande cyberattacker. Men nu finns det lösningar som är betydligt mer konkurrenskraftiga än tidigare, skriver forskarna Karina Barquet och Maria Xylia på DI Debatt.

”Men utvecklingen och efterfrågan hålls tillbaka av okunskap. Många förstår inte vilken stor nytta de här lösningarna kan ha även för Sverige”, skriver debattörerna.

”Det är ett feltänk som kan stå oss dyrt. Flera omvärldsförändringar gör att det blir allt mer rationellt för alla slags länder att kombinera storskaliga centraliserade nät med mer småskaliga, lokala och robusta lösningar. Det försämrade säkerhetspolitiska läget på många håll i världen skapar osäkerhet och ökar risken för cyberattacker”, fortsätter de.

Nu föreslår de fyra åtgärder för att snabba på utvecklingen. Det handlar bland annat om att utreda hur ny teknik kan höja krisberedskapen, se över upphandlingsregler och att skapa nya incitament för innovation.

DI Debatt: Missa inte teknikskiftet som kan göra Sverige säkrare i kris