DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Jacke: Lösningarna på problemen finns hos företagen

Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt näringsliv. Bild: Christine Olsson/TT

En stor del av lösningen på den kris vi befinner oss i just nu är att skapa en mer konkurrens- och motståndskraftig svensk ekonomi. Det skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv på Dagens Industris debattsida.

När Svenska folket får frågan om hur de ser på samhällsutvecklingen är svaren mer pessimistiska än på länge. Bland företagen är bilden mer blandad, eftersom det också finns en stor tro på den egna förmågan att lösa problemen, noterar han.

”Det är företagen som är pådrivande i den gröna omställningen och det är bara starka och växande företag som kan skapa nya jobb med växande reallöner. Ett samhälle utan ett starkt näringsliv är ett sårbart samhälle”, skriver han.

Klimatfrågan ställer oss inte minst inför en massiv elektrifiering och en grön omställning där näringslivet behöver ta en ledande roll. Men det kräver också investeringar och politiska beslut. Handling och hastighet är avgörande, konstaterar Jan-Olof Jacke.

Han tycker inte minst att regeringen bör fokusera på att stärka Sverige som kunskapsnation, satsa på forskning i världsklass, inrikta skattepolitiken mot att främja arbete och att se till att det blir enklare att driva den gröna omställningen. Dessutom, menar han, bör vi modernisera och uppdatera vår fysiska infrastruktur.

Di Debatt: ”Dags för Sverige att satsa på investeringsdriven tillväxt”