KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: Det finns ingen starkare klimatrörelse än näringslivet

Klimataktivisten Greta Thunberg och miljörörelsen har fått upp frågorna på agendan, men det är näringslivet som kan se till att klimatomställningen lyckas på riktigt, skriver Dagens Industri i en ledare. Bild: Henrik Montgomery/TT

Miljörörelsen med Greta Thunberg i spetsen har lyckats få upp hållbarhetsfrågorna på agendan, men i övrigt har de hamnat fel i varenda fråga. ”Nu är det dags att sätta hoppet och tilltron till kapitalisterna”, skriver Ellen Gustafsson i en ledare i Dagens Industri.

Miljörörelsen har haft fel i en rad frågor som kärnkraften, vindkraften, metallbrytningen och framför allt när det kommer till tillväxten, skriver Ellen Gustafsson i ledaren, där hon dock också konstaterar att miljörörelsens absolut största snedsteg är dess ”bedrövliga okunskap och populistiska retorik om ekonomi och företagande”. I själva verket krävs det både tillväxt och för att klimatomställningen ska bli verklighet, menar hon.

”Det vi nu ser är ett skifte. Miljörörelsen har spelat en viktig roll för att lyfta upp hållbarhetsfrågorna men har haft sin tid. Nu är det dags att sätta hoppet och tilltron till kapitalisterna. Det är en rörelse med tillförsikt som alltid ser lösningar där andra ser problem, och det finns inga andra som kan omsätta de gröna ambitionerna till handling”, skriver hon.

Dagens Industri: Skiftet på klimattronen