ENERGIPOLITIK

Debatt: Sverige har inte råd med fler kortsiktiga energibeslut

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. Bild: Henrik Montgomery/TT

Hundratusentals jobb är beroende av en leveranssäker och konkurrenskraftig energiförsörjning. Det är hög tid att bygga ut elsystemet, skriver företrädare för industrin i en debattartikel i Dagens Industri.

Elbehovet riskerar att öka snabbare än ny kapacitet kan byggas ut. Därför måste elförsörjningen vara en prioriterad fråga för politiken. 800 000 jobb är beroende av en konkurrenskraftig industri. Det skriver totalt tio branschföreträdare från bland andra Sveriges Ingenjörer, Skogsindustrierna, IKEM och Teknikföretagen i en gemensam debattartikel på Dagens Industri.

I artikeln lyfter man fram behovet av långsiktiga och omfattande satsningar på energiförsörjning. Debattörerna vill se satsningar på alla energislag i framför allt elområde 3 och 4.

”Sverige har inte råd med fler kortsiktiga energibeslut. Jobben, välfärden och klimatomställningen hänger på att både regering och opposition tar ansvar för att säkerställa en leveranssäker, fossilfri och konkurrenskraftig elförsörjning. Om Sverige fortsatt vara en grön industrination i framkant så måste vi lyckas med det”, skriver de.

Dagens Industri: 50 000 nya jobb beroende av mer fossilfri el