ELKRISEN

Svenska Kraftnät: Klimatmålen kräver snabbare utbyggnad av elnätet

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Elbehovet kommer att öka kraftigt till 2045 där en fördubbling eller mer jämfört med i dag är mycket möjligt, skriver företrädare för Svenska kraftnät på DN Debatt.

Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör och Kristin Brunge, kraftsystemanalytiker och rapportförfattare, Svenska kraftnät, skriver på DN Debatt att elektrifieringen kommer att innebära ett annat kraftsystem än vad vi har i dag. Där bland annat elpriserna blir mer volatila och att kraftsystemet blir mindre förutsägbart.

I Svenska kraftnäts rapport ”Lång­siktig marknadsanalys” presenteras fyra scenarier som visar på olika utvecklingsvägar för kraftsystemet och de behov som kan uppstå.

De scenarior som analyseras handlar om att vindkraften byggs ut, ett småskaligt förnybart energi­system som präglas av lokal produktion, att det finns en relativt hög andel planerbar elproduktion eller att den förnybara produktionen dominerar.

Debattörerna konstaterar även att det kommer att vara avgörande att korta dagens ledtider för nätutbyggnaden.

”Från beslut till att en ny ledning tas i drift går 10–12 år. Risken för att vi vidtar fel åtgärd eller att det sker för sent är påtaglig. Det är därför avgörande att vi kan korta dagens ledtider för nätutbyggnad”, skriver de på DN Debatt.

DN Debatt: ”Klimatmålen kräver att elnätet byggs ut snabbare”

Svenska Kraftnät: Flexibilitet avgörande för framtidens kraftsystem