CYBERATTACKERNA

Debatt: Så stärker vi Sveriges cybersäkerhet

Bild: Øijord, Thomas Winje

Cyberattackerna ökar för varje år. Utvecklingen av AI-tekniken bäddar för att det kommer att bli värre de kommande åren. Nu måste vi förstärka svensk cybersäkerhet, skriver Moderaterna på Aftonbladet Debatt.

Cybervapnet är så förödande att det diskuteras om det ska klassas som ett massförstörelsevapen. Trots det finns det ont om lagutrymme för att spåra och lagföra cyberkriminella.

Svenska företag har stor digital kompetens för egenutvecklade säkerhetslösningar och det borde vi ta tillvara på, skriver Jörgen Berglund, gruppledare försvarsutskottet (M) och Camilla Brunsberg, ansvarig för cybersäkerhet i försvarsutskottet (M)..

Några förslag på konkreta och kraftfulla satsningar är att bygga upp navet för Sveriges framtida cybersäkerhet, bygga upp Sveriges nationella samordningscenter för cybersäkerhetsforskning och innovationer. Dessutom behövs det mer resurser till Försvarsmakten som nu stärker sin förmåga att hantera olika typer av attacker.

"Nu har vi fått våra första kadetter inom cyberförsvar och vi fortsätter kraftsamla så att vi står väl rustade inför framtiden. För vår allas trygghet!", skriver debattförfattarna.

Aftonbladet Debatt: Nu måste vi förstärka svensk cybersäkerhet