Jonung: Ingvar Carlsson döljer att han var en nyliberal pionjär

Socialdemokratiska politikerna Olof Palme, Tage Erlander, Sten Andersson och Ingvar Carlsson 1968. Bild: Lennart Nygren / Svd / TT

Socialdemokraternas tidigare ledare Ingvar Carlsson underskattar sin nyliberala pionjärinsats, skriver professor Lars Jonung på Di Debatt.

Ingvar Carlsson är den ledande socialdemokrat som varit med om att genomföra den nyliberala omvandlingen av Sverige under de senaste årtiondena. Varför blundar då Ingvar Carlsson för sin avgörande roll i det nyliberala systemskiftet, frågar sig Lars Jonung och skriver:

”Min tolkning är att han inte vill erkänna sin kontrarevolutionära brytning med arvet från sina beundrade föregångare Tage Erlander och Olof Palme genom att öppet deklarera att han medverkat till nyliberala reformer på bred front. Det skulle vara att slakta den socialdemokratiska självbilden rörande den svenska modellens förträfflighet. Det vore liktydigt med att tydligt kungöra att S-partiet varit på fel väg från början – nämligen på en socialistisk och korporativistisk väg byggd på isolationism och marknadsfientliga regleringar.”

Di: Debatt: Ingvar Carlsson var en nyliberal pionjär