ENERGIPOLITIK

Debatt: Därför bör regeringen inte lyssna på SD om vindkraften

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och näringsminister Ebba Busch (KD) Bild: Pontus Lundahl/TT, Helge Rubin/Mostphotos, Marko Säävälä/TT

Den senaste tiden har regeringen fattat en rad beslut som försvårar för vindkraften. Det påtalar fem forskare på Aftonbladet debatt. De menar att det är Sverigedemokraterna som står i vägen för Sveriges och näringslivets behov.

Stoppade planeringsstöd, vindkraft ska betala extra ersättning, havskraftsbaserad vindkraft ska bli dyrare och slopade uppdrag till Försvarsmakten om samexistens med vindkraft. Det är bara några av de beslut som regeringen har fattat som försvårar för vindkraften, enligt fem forskare i en debattartikel i Aftonbladet.

De menar att det sänder signaler till industrin om att vindkraftens framtid är osäker.

”Under senare tid har verkligheten krupit närmare och behovet av mer vindkraft blivit allt tydligare”, skriver de och poängterar att behovet av el kommer öka kraftigt under kommande år.

”Sverigedemokraterna står dock i vägen för Sveriges och näringslivets elbehov då dom inte vill ’ha vindkraft överhuvudtaget’ och ’kommer att ta strid’ mot den nationella vindkraftsstrategin”, skriver debattörerna, men konstaterar att det kan finnas lösningar i Tidöavtalet som kan leda till en kraftigt utbyggd vindkraft.

”Regeringen måste lägga om sin politik för att slippa gå till historien som den som saboterade elektrifieringen, nyindustrialiseringen och klimatomställningen”, avslutar debattörerna.

Aftonbladet Debatt: Regeringen, lyssna inte på SD om vindkraften