DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Hamilton: DN har fel om friskola

Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund. Bild: Janerik Henriksson/TT

När DN skrev om en friskola i Trollhättan i förra veckan innehöll artikeln en mängd fel. Det skriver Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton på Friskolebloggen. Hon menar att reportern i det här fallet inte var opartisk.

Den aktuella skolan, Realgymnasiet i Trollhättan, anklagas i DN-artikeln för att ha hästhållning på schemat, utan att ha stall och hästar. Men Ulla Hamilton menar att artikeln innehåller flera felaktigheter. Hon hänvisar till Realgymnasiets kritik som bland annat lyfter fram att eleverna får fullgod undervisning i stallmiljöer:

”I artikeln påstås att våra elever inom inriktningen Hästhållning är på praktisk anläggning i väldigt liten utsträckning. Sanningen är att minst 45% av elevernas studietid på inriktningen hästhållning (som avses i artikeln) genomförs i olika typer av stallmiljöer, i samarbete med lokala ridklubbar”, skriver Realgymnasiet som på sin egen webbplats har räknat upp ett antal felaktigheter i artikeln.

Skolminister Lina Axelsson Kihlbom var snabbt ute och fördömde skolan. Till DN sa hon: ”Även om jag inte längre blir särskilt förvånad, så blir jag fortfarande jätteförbannad när sådana här saker kommer fram”.

Ulla Hamilton anser att skolministern borde ha tänkt efter innan hon uttalade sig snabbt:

”Frågan är om hon är lika förbannad idag när det visar sig att hon har uttalat sig utifrån felaktiga förutsättningar”, skriver hon och påtalar att journalisten som har skrivit artikeln inte är opartisk. Han har bland annat skrivit boken ”Svensk Skola AB”, som är kritisk till friskolor.

Friskolebloggen: DN, sanningen och friskoledebatten