DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ledare: Det nya svarta är inte ångest från igår

Bild: Karin Wesslén / TT

Trots frågor om Nato ondgör sig kulturpersonligheter om den svenska ekonomin. ”Att inte en enda svarande tar upp förra säsongens stora oro – klimatet – är ändå lite talande”, skriver Mattias Svensson på SvD:s ledarsida.

När TT frågar kulturpersonligheter om Nato handlar svaren i stor utsträckning om ekonomiska frågor, som "växande klassklyftor", "vår stora ekonomiska ojämlikhet och vår extrema marknadsskola" och ”hyperkapitalism”.

På SvD:s ledarsida beskriver Mattias Svensson det som Cervenka-effekten, utifrån den nya boken "Girig-Sverige". Svensson menar att boken har flera poänger, men att den representerar en typ av nationalekonomisk litteratur där många bara läser den och tror sig sen ha genomskådat hela systemet.

”En sådan publik kommer inte att läsa Anders Björklund och Daniel Waldenströms artikel i Ekonomisk Debatt (nr 3/22) som visar att Sverige är ett av världens mest ekonomiskt jämlika länder. Eller som nationalekonomen Andreas Bergh (Sydsvenskan 10/5) vilja skilja mellan bra och dåliga sätt att bli rik på”, skriver Mattias Svensson på SvD:s ledarsida.

SvD ledare: Kulturvärldens nya svarta är inte gårdagens ångest