STORMAKTEN KINA

Det kinesiska ledarskapet utmanas

Beijing, Kina 20181016.Soldater i æresgarden i folkets frigjøringshær gjør seg klare til å ta imot kong Harald og Kinas president Xi Jinping under den offisielle velkomstseremonien utenfor Folkets store hall i Beijing tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Bild: Heiko Junge

Det som var tänkt att signalera handlingskraft börjar nu bli en växande belastning. Mattias Svensson skriver på SvD:s ledarsida om hur det kinesiska ledarskapet får det allt svårare.

Den kinesiska propagandan och de omfattande nedstängningarna under pandemin har marknadsförts som ett effektivt och vällovligt sätt att värna människors hälsa. Men nu blir ”diktaturens sanna ansikte” tydligt, menar Mattias Svensson.

”Nu ser vi diktaturens sanna ansikte. Bakom de högstämda orden finns bara själlöst förtryck från byråkrater som lyder order. I ett uppmärksammat filmklipp klubbas ett älskat husdjur, en corgihund, till döds av skyddsdräktklädd personal som internerat hundens familj. För regimen är enskilda liv som inte passar in i samhällskalkylen bara ett praktiskt problem att hantera.”

SvD Ledare: Sprickor i den kinesiska muren