EU:S FRAMTID

Debatt: EU:s taxonomi ett hot mot svenska jobb och företag

Moderaternas Europaparlamentariker Jessica Polfjärd och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Bild: Fredrik Persson/Henrik Montgomery/TT

EU:s sociala taxonomi har lovvärda förslag, men de riskerar att landa väldigt fel. Det skriver två företrädare för Moderaterna på SvD Debatt.

”Taxonomin är ett bra exempel på hur illa det kan gå när Sverige inte är med och formar arbetet från start”, skriver Moderaters ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och Europaparlamentariker Jessica Polfjärd på SvD Debatt.

De menar att de senaste EU-initiativen gällande arbetsmarknad har landat allt annat än väl och att EU-länder har vitt skilda uppfattningar kring vad som är hållbart i socialpolitiken.

”Givet erfarenheterna av arbetet under de senaste åren och protester från såväl politiker som näringsliv är det obegripligt att man redan nu överväger att bredda taxonomin till att även omfatta social­politiska åtgärder för företag. Det är inte bara tondövt utan även skadligt för ekonomin utan att nödvändigtvis vara ändamåls­enligt”, skriver debattörerna.

SvD Debatt: M: Stoppa EU:s sociala taxonomi redan nu