KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Jacke: Regeringen hindrar företagens klimatomställning

Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv. Bild: SÖREN ANDERSSON

Det krävs en omläggning av politiken om svensk klimatpolitik ska vara den katalysator för omställning som regeringen talar om. Sex områden är prioriterade, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, på Di Debatt.

Statsminister Stefan Löfven slog nyligen i regeringsförklaringen fast att: ”Regeringens klimatpolitik gynnar svenska företag och Sveriges konkurrenskraft och skapar nya jobb i Sverige.”

Men svenska företag ges inte alls möjlighet att vara dragloket i klimatomställningen och därmed förlorar vi konkurrenskraft, affärsmöjligheter och möjligheten att fullt ut bidra till att nå de globala målen, skriver Jan-Olof Jacke och fortsätter:

”Klyftan mellan retoriken och den politiska praktiken är stor. På viktiga områden är politiken tvärtom ett hinder för svenska företag att fullt ut göra den klimatnytta de är kapabla till.”

Jan-Olof Jacke menar att svensk klimatpolitik har alla förutsättningar att vara den katalysator för omställning som regeringen talar om, men det kräver en omläggning av politiken.

Han tar upp sex områden som måste prioriteras. Det är bland annat att sätta ett pris på koldioxidutsläppen, att elektrifieringen blir fossilfri och inte nödvändigtvis förnybar och där fyller kärnkraften en viktig funktion, att Sverige får ett fungerande elnät och att tillståndsprocesserna moderniseras.

”Det svenska näringslivet är redan i dag den svenska klimatpolitikens effektivaste del, men potentialen är mångfalt större”, skriver Jan-Olof Jacke i Di.

Jacke: Regeringen hindrar svenska företags klimatomställning