KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Nya siffror: Nästan vartannat svenskt företag drabbas av cementkrisen

”Ett stopp för cementproduktionen i Slite kommer inte bara att drabba byggindustrin, utan kommer att få stora konsekvenser för näringslivet i stort och människors arbeten”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Bild: Mostphotos/Fredrik Sandberg/TT

Cementakrisen kan drabba nästan vartannat svenskt företag, visar nya siffror. Många människor riskerar att förlora sina jobb. ”Regeringen måste agera skyndsamt”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

41 procent av de svenska företagen skulle drabbas negativt om Cementas brytningstillstånd upphör. Och av dem befarar mer än hälften, 54 procent, att de skulle behöva säga upp personal. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel.

Resultaten av undersökningen bekymrar Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

– Att över 40 procent av de tillfrågade företagen räknar med att påverkas negativt och att mer än hälften av dessa kan komma att behöva minska sin personal understryker hur allvarligt läget är, säger han

2 200 företag har svarat på frågor kring vad som skulle hända om Cementas verksamhet i Slite upphör. Undersökningen visar att det skulle drabba i stort sett alla branscher, men värst utsatt skulle byggbranschen bli. Där säger 78 procent av företagen att cementkrisen inverkar negativt på deras verksamhet. Och 69 procent av dem räknar med personalneddragningar.

Men problemen stannar inte där.

– Ett stopp för cementproduktionen i Slite kommer inte bara att drabba byggindustrin, utan kommer att få stora konsekvenser för näringslivet i stort och människors arbeten, säger Jan-Olof Jacke.

En annan bransch som skulle få stora problem är tillverkningsindustrin. 55 procent av företagen där menar att det skulle bli tufft för dem om Cementa tvingas stänga igen på Gotland.

Uppmanar regeringen att agera

Nu uppmanar Jan-Olof Jacke regeringen att lösa problemen. Han menar att det är bråttom.

– Det går inte att ställa om den svenska cementproduktionen på åtta månader. Regeringen måste agera skyndsamt för att undvika de svåra ekonomiska konsekvenser som ett stopp för kalkbrytningen på Gotland riskerar att leda till, säger Jan-Olof Jacke.

Och problemen rör inte bara Cementa. Jan-Olof Jacke menar att regeringen måste komma tillrätta med hela den komplicerade och tidkrävande tillståndsprocessen.

– Risken är annars stor att vi inom de kommande åren får uppleva fler industrikriser av det här slaget, säger han.