FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Norska staten in i SAS på nytt

Norska näringsministern Jan Christian Vestre håller presskonferens i dag. Arkivbild. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Nej till att gå in med mer pengar, men okej till att omvandla den norska statens fordran till aktier. SAS får nu åter igen norska staten som ägare.

Norges regering och näringsminister Jan Christian Vestre meddelar vid en pressträff att de åter blir aktieägare i krisande flygbolaget SAS.

Den norska staten var tidigare delägare i SAS men klev ur bolaget för ett par år sedan. Från svenskt regeringshåll har det tidigare meddelats att man inte kommer att tillföra något nytt kapital till bolagets räddningspaket i anslutning till att SAS nu försöker att minska sina skulder på motsvarande 20 miljarder kronor.

Men nu går den norska staten också med på att omvandla sitt lån till SAS på 1,5 miljarder svenska kronor till aktier, förklarar Jan Christian Vestre. Däremot är det tvärt nej till att stoppa in mer pengar i det krisande flygbolaget.

Vår uppgift är att ta till vara norska skattebetalares intressen. Det är inte aktuellt att gå in med mer kapital. Men hela eller delar av vår fordran kan konverteras till aktier, säger han.

Den norska staten gick in med stöd till SAS under pandemin, och det är den skulden, som hanteras av det norska exportfinansieringsbolaget Exfin, som nu ska kunna omvandlas till aktier, förklarar han.

Förutom det ekonomiska hotet brottas också SAS med ett fortsatt hot om strejk som kan bryta ut på onsdag om man inte hittar en lösning. Jan Christian Vestre uppmanar bolaget att försöka komma fram till en lösning tillsammans med sina anställda.