DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Kommunala bolagen tuggar fram miljardvinster

Kommunala bolag bidrar med vinst i 245 kommuner. Bild: TT

13 miljarder. Det var de kommunala bolagens bidrag till kommunkoncernerna förra året. En kassako är försäljningen av bostäder.

Kommunkoncernerna gick med 49 miljarder kronor i vinst förra året, av överskottet bidrog kommunala bolag med 13 miljarder. Bakom förtjänsten döljer sig främst bostadsförsäljningar, skriver Dagens Samhälle.

I Skurup sålde bostadsbolaget en tredjedel av fastighetsbeståndet, cirka 300 lägenheter. Reavinsten, 190 miljoner kronor, går till att rusta upp befintliga bostäder och bygga nytt.

– Visionen är att vara 18 000 invånare till 2030. Det kräver att vi växer drygt två procent per år säger kommunkoncernens vd Markus Willman.

Även energibolagen är viktiga för kommunekonomin, men fjolåret blev inte som det var tänkt för flera.

Göteborgs Energi uppvisade ett negativt resultat, elproducenten Jämtkraft, tappade 28 procent av sin omsättning och hos Skellefteå Kraft förvandlades den normala vinsten på några hundra miljoner till en förlust på 446 miljoner.

Kommunalrådet Lorents Burman (S) i Skellefteå tar de tvära kasten med ro.

– Skellefteå Kraft har funnits snart hundra år. Energi är hårdvara och efterfrågan kommer att öka, säger han till Dagens Samhälle.

Dagens Samhälle: Så bra gick kommunala bolagen i pandemin