ELKRISEN

Vd:n: Höga elpriser riskerar driva företag i konkurs

”Om elen blir för dyr kommer vi inte att kunna konkurrera med utländska företag”, säger industriföretagaren Fredric Åkerblom.

Sedan 1953 har Lamiroc, som tillverkar högtryckslaminat, varit verksamt i Nordmalings kommun. Sällan tidigare har elpriset varit ett sådant problem för företaget.

– Vi har våra konkurrenter framförallt i Östeuropa och Asien. Det är tillverkare som generellt har lägre personalkostnader, sämre arbetsmiljökrav och lägre omkostnader i övrigt. Vi har länge haft ett konkurrenskraftigt och stabilt elpris som har skapat en trygghet i produktionen, men den konkurrensfördelen är tyvärr på väg att försvinna. Svängningarna i elpriserna gör det svårt för oss att hålla en jämn nivå på våra priser vilket i slutändan landar på kunden, säger vd:n Fredric Åkerblom.

Han berättar att elpriset i Sverige är en helt avgörande faktor för att Lamiroc ska kunna fortsätta att vara konkurrenskraftiga.

– För oss är elen en extremt stor omkostnad. Vi har ett högt effektuttag på 750 kWh, så det blir dyra elfakturor. Vi har försökt optimera vår elanvändning så mycket det går för att minska omkostnaderna, men till sist är det bara att betala vad det kostar.

Fredric Åkerblom säger att större hänsyn måste tas till hur politiska beslut påverkar svenska företag.

– Visst kan man fatta beslut som känns bra för stunden, men man bör inse att det får konsekvenser för oss företagare. Om elen blir för dyr kommer vi inte att kunna konkurrera med utländska företag. Så enkelt är det tyvärr. Får man inte ordning på elsituationen är risken att svenska företag tvingas i konkurs alternativt tvingas flytta produktionen utomlands, avslutar Fredric Åkerblom.

Svenskt Näringsliv: "Det framstår inte som om man har tänkt över hur stängda kärnkraftsreaktorer skulle påverka svenska industrier”