DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Så påverkas svenska företag av tyska valet

Armin Laschet (CDU), Annalena Baerbock (De Gröna) och Olaf Scholz (SPD). Bild: AP Photo/Michael Sohn , Michael Kappeler/Pool via AP , AP Photo/Markus Schreiber

När Europas största ekonomi på söndag går till valurnorna spelar det inte bara roll för Tyskland utan även för Sverige. ”Valet är otroligt viktigt för svenska företag”, säger Eva Häussling, Svenskt Näringsliv.

1800. Så många svenska företag verkar på den tyska marknaden, enligt Tysk-Svenska Handelskammaren. På kort tid har antalet ökat, för sju år sedan låg siffran på 1200. Ungefär lika många företag i Sverige har tyska ägare.

När Tyskland går till val på söndag berör det med andra ord även det svenska näringslivet.

– Valet är otroligt viktigt för svenska företag. Det finns många tyska företag här och många svenska företag i Tyskland, så det är ömsesidigt, säger Eva Häussling, expert på handelsfrämjande frågor på Svenskt Näringslivs internationella avdelning.

Eva Häussling, Svenskt Näringsliv Bild: Ernst Henry Photography

Förutsättningarna för svenska företag i Tyskland är synnerligen goda, understryker hon.

– Tyskarna älskar Sverige. För tyskarna är Sverige förknippat med natur, Bullerbyn och innovationer. Det ska svenska företag dra nytta av. Sverige har kommit långt i innovationer och hållbara lösningar, vilket är mycket intressant för Tyskland. Där finns en marknad för svenska företag.

Tyskland kan putta andra länder mot mer frihandel

Trots att Tyskland är Europas största ekonomi – exempelvis importerades 2020 tyska varor till Sverige av ett värde av nästan 250 miljarder kronor – är bevakningen av det tyska valet mer begränsad än exempelvis den som omgärdade det amerikanska presidentvalet förra året.

– Det håller jag med om, men samtidigt har det skett en förändring och det uppmärksammas mer nu än tidigare. En delförklaring kan vara att vi i september hade statsbesök av den tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier som togs emot oerhört väl. Delegationen besökte flera svenska företag och kungen och drottningen var med under stora delar av programmet. Men det tysk-svenska samarbetet sträcker sig över flera hundra år och sker på olika nivåer, säger Eva Häussling.

Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (De Gröna) och Armin Laschet (CDU) värmer upp inför en debatt. Bild: Kay Nietfeld

I egenskap av Europas största ekonomi och världens tredje största spelar den tyska ekonomin stor roll för handel och utveckling i omvärlden.

– Ett starkt och framgångsrikt Tyskland skulle kunna putta andra länder, och EU, i rätt riktning. Mot mer frihandel. Det kan bara vara bra för Sverige om Tyskland skulle kunna agera i den riktningen, så det är mycket som står på spel i det tyska valet, säger Hubert Fromlet, professor vid Linnéuniversitetet och senior rådgivare på Tysk-svenska handelskammaren, till Dagens Industri.

Men frågor om tillväxt, näringslivets förutsättningar, EU och frihandel har spelat en väldigt liten roll i den tyska valrörelsen, enligt Eva Häussling.

– Det är vanligt att man i nationella val blickar inåt. Internationella frågor har man nästan inte sett i valkampanjen och det är anmärkningsvärt, eftersom Tyskland är den viktigaste ekonomin i EU. Det handlar om vilken roll landet ska spela efter Merkel och efter brexit. Men diskussionen är inåtriktat och klimatfrågan dominerar, säger hon.

Osäkerhet dåligt för företagen

Efter förra förbundsdagsvalet tog det ett halvår att bilda en regering och flera bedömare befarar ett liknande scenario även den här gången.

– Regeringsbildningen kan bli en utdragen process. Det är en utmaning om det stannar upp beslutsprocessen, eller om det blir otydligt vart politiken är på väg, säger Anna Liberg, landchef för Business Sweden i Tyskland, till Dagens Industri.

Vilket Tyskland väntar efter att Angela Merkel har lämnat politiken? Bild: Markus Schreiber

All osäkerhet är dålig för svenska företag, betonar Eva Häussling på Svenskt Näringsliv.

– Företag måste kunna planera sin verksamhet, inte minst de som agerar på internationella marknader. Opinionsmätningarna visar ungefär vilken riktning det går åt, men det finns många olika möjligheter för att bilda en regering. En fjärdedel av tyskarna har ännu inte bestämt sig än hur de ska rösta.

Hon fortsätter:

– Vilka koalitioner det blir är svårt att veta, men vad händer exempelvis med skatterna om miljöpartiet Die Grünen eller vänsterpartiet Die Linke ingår i den? Vad innebär det för företagen? Vi befinner oss i en osäkerhet ända in i det sista.