CYBERATTACKERNA

Rapport: Cyberbrottslingar riktar in sig på små och medelstora företag

Bild: Gustav Sjöholm/TT

Enligt Acronis nya halvårsrapport ökar attacker med automatiserade utpressningsprogram mot små och medelstora företag.

Halvsårsrapporten menar att trenderna visar att cyberangripare börjar rikta in sig på små och medelstora företag (SMB). Fyra av fem organisationer som angripits under första halvan av året har varit utsatta på grund av sårbarheter hos lösningar från tredjepartsleverantörer.

Rapporten visar även att angrepp med nätfiske fortsätter, att distansarbetare är ett primärt mål för angriparna och att allt fler dataläckor blir offentliggjorda. Dessutom har den genomsnittliga kostnaden för ett dataintrång stigit till 3,56 miljoner amerikanska dollar. Den genomsnittliga lösensumman efter ett angrepp med utpressningsprogram ligger nu på över 100 000 dollar.

– Till skillnad från större företag har SMB:er varken pengar, resurser eller expertis som krävs för att klara dagens hot. Det är därför de vänder sig till leverantörer av IT-tjänster. Men om dessa inte är tillräckligt skyddade så kommer deras SMB-kunder vara helt utelämnade åt angriparna, förklarar Candid Wüest, Acronis VP på Cyber Protection Research, i ett pressmeddelande..

För små och medelstora företag kan ett angrepp därmed innebära dödsstöten. Läs hela rapporten här.