Hon ska ta Ratio till nästa nivå

Lotta Stern blir ny vd för Ratio. Bild: Ratio

Professor Lotta Stern tar över vd-posten på forskningsinstitutet Ratio. ”Det är ett mycket meningsfullt uppdrag som kanske är viktigare än någonsin”, säger hon.

2002 grundade professor Nils Karlson Ratio som utvecklats till ett av Sveriges ledande forskningsinstitut för det svenska näringslivet. Nu lämnar han vd-posten och Lotta Stern tar över den 1 september.

– Jag ser mycket fram emot att bygga vidare, att utveckla och att stärka Ratios viktiga forskning, säger Lotta Stern i ett uttalande från forskningsinstitutet. För mig är det ett mycket meningsfullt uppdrag som kanske är viktigare än någonsin.

Lotta Stern är professor i sociologi med inriktning organisation och arbete och delar sin tid mellan Ratio och Stockholms universitet. Hon är idag vice vd och ansvarig för Ratios arbetsmarknadsforskning. En stor del av hennes egen forskning rör arbetsmarknadsfrågor och hon har bland annat studerat anställningsskydd, kompetensförsörjning, lönebildning och kollektivavtal.

– Svensk arbetsmarknad har länge levererat mycket bra på olika områden. Men det finns problem som innebär behov av nytänkande och reformer. Här har forskningen viktiga bidrag att ge, säger hon.

Ratios ordförande Marie Rudberg menar att Ratios forskning är strategiskt viktig för det svenska näringslivet och det svenska samhällets utveckling.

– Utan Ratio skulle viktiga beslutsfattare ha en smalare och väsentligt sämre grund att fatta sina beslut utifrån. Jag är övertygad om att Lotta Stern är rätt kvinna för jobbet och att hon kommer ta Ratio till en ny nivå, säger hon.