ELKRISEN

Bolaget nekades el – flyttade till grannkommunen – ”Tagna på sängen”

Bild: Pressbild/Contage , Fredrik Sandberg/TT

Företaget Contage fick först grönt ljus om tillgång till elnätet för en stor nysatsning i Vårgårda. ”Men plötsligt fick vi ett samtal där Vattenfall meddelade att det inte var möjligt”, säger vd:n Håkan Claesson till TN. Nu etablerar sig Contage i grannkommunen där det blev ja efter 15 minuters samtal.

Företaget Contage planerade att bygga en ny anläggning för den gröna omställningen i Vårgårda kommun i Västergötland – en investering på 85 miljoner kronor.

Kommunen hittade mark, lokala företag erbjöd sin hjälp och effekt fanns tillgänglig. Ändå föll etableringen eftersom Vattenfall, som äger det lokala elnätet, inte kunde gå det lokala näringslivet till mötes.

– Det är frustrerande. Vi stod redo med lösningar, men ändå tappade vi investeringen. Den gick i stället till grannkommunen Herrljunga, så trots besvikelsen är vi glada att den ändå landade i vår region, säger Linn Marinder, näringslivsansvarig i Vårgårda.

Vårgårda kommun är en utpräglad företagskommun. 2024 lyckades man för fjärde året i rad att toppa Svenskt Näringslivs årliga ranking Lokalt företagsklimat.

Linn Marinder berättar att en nyckel för att placera sig i topp fyra år i rad har varit att bjuda in näringslivet och verkligen samarbeta om kommunens utveckling.

Samtidigt har kommunen problem med elförsörjningen, liksom många andra kommuner i de södra delarna av Sverige. Vårgårda har i dagsläget närmare bestämt problem med att kunna flytta effekt över fastighetsgränserna.

– Vi har effekt i dag, men vi behöver ett lokalnät som kan fördela den dit där det behövs. Sedan kommer även vi så klart att behöva mer effekt framåt i takt med att fler företag elektrifieras säger Linn Marinder.

Effekten fanns – men inte när den behövdes

Allt sattes på sin spets när Contage, som redan har verksamhet i kommunen, ville bygga en ny anläggning för rengöring och kvalitetssäkring av returemballage för fordonsindustrin.

Man hade ett behov av en anslutning på 750 ampere, berättar Håkan Claesson som är vd på Contage.

– Vi hade fått preliminärt besked från Vattenfall att det inte skulle vara något problem och vi var klara att sätta spaden i marken. Men plötsligt fick vi ett samtal där Vattenfall meddelade att det inte var möjligt. Vi blev helt tagna på sängen.

Vattenfall uppgav att det ”just nu” fanns 650 ampere tillgängligt, men när Håkan Claesson ville ha närmare besked visade det sig att det i själva verket handlade om år fram i tiden.

– I min värld betyder ”just nu” inom några dagar, eller några veckor. Men Vattenfall sa att det handlade om ett- två år fram i tiden.

– Vattenfall agerar som en klassisk monopolist. De tar inga risker, de jobbar inte förebyggande och de bryr sig inte om att vara attraktiva för kunden, fortsätter Håkan Claesson.

Lokala företag ville dela effekt – men fick nej

För att möta utvecklingen har kommunen tillsammans med lokala företag och Center of Innovation (COI) genomfört flera projekt kopplade till den lokala el- och effektfrågan. Projektet”3F i Vårgårda” avslutades vid årsskiftet.

– Det står för förnybart, flex och företag. Vi undersökte bland annat möjligheten att skapa en lokal flexmarknad och sätt för att underlätta för näringslivet att öka produktionen av förnybar el.

Under projektet diskuterades även möjligheten att skapa en lokal energigemenskap. Just nu är COI med i en förstudie ”Elflexibel Industri ” tillsammans med Chalmers Industriteknik och Innovatum Sciencepark, en del av Energikontor Väst.

Innovatum Sciencepark, Chalmers Tekniska högskola och COI väntar på besked om ytterligare en projektansökan för att undersöka vad som krävs för att skapa och driva en industriell energigemenskap i Vårgårda.

Det var just ett sådant initiativ som kunde ha löst Contages problem. Flera företag var beredda att låna ut outnyttjad effekt – men det fungerade inte enligt Vattenfalls regelverk.

– Vi är en kommun med ett aktivt och lösningsorienterat näringsliv som vill hjälpa till att driva utvecklingen framåt, men nu sitter vi i knäet på Vattenfall som inte ger några besked om när det här kan vara klart. Det är klart att inget företag investerar i en ny anläggning, och chansar på att de får tillräcklig effekt i tid säger Linn Marinder.

”Det tog 15 minuter i Herrljunga”

Efter att ha gett upp försöken i Vårgårda ringde Håkan Claesson till grannkommunen Herrljungas lokala nätbolag – Herrljunga elektriska. Där fick han ett helt annat besked.

– Jag förklarade vad vi behövde och fick svaret: ”Det löser vi.” Inom tre till fyra månader kunde vi få en anslutning och tomt fanns, sa de. De kunde till och med hjälpa till med kontakter för finansiering. Jag tror att det samtalet totalt tog en kvart.

Nu bygger alltså Contage sin nya anläggning i grannkommunen, men det finns samtidigt ett tryck på nya företagsetableringar i Vårgårda, konstaterar Linn Marinder.

– Vi vet att investeringarna kommer. Men om vi inte har tillräckligt med elnät på plats så kommer de inte till Vårgårda utan någon annanstans. Det är som sagt frustrerande när vi lokalt försöker hitta lösningar i form av tex. energigemenskaper och Vattenfall stänger den möjligheten.

– Vi har respekt för de utmaningar Vattenfall står inför. Men vi tror också att om kommun, näringsliv och nätägare hjälps åt så kan vi gemensamt skapa bättre förutsättningar för företag i Vårgårda, och regionen, fortsätter Linn Marinder.

I ett skriftligt svar från Vattenfalls pressavdelning hänvisar ansvariga till de satsningar som företaget gör för att stärka elnätet:

”Vattenfall Eldistribution investerar mer än någonsin tidigare, för närvarande 10 miljarder kronor på årsbasis, på att underhålla, förstärka och bygga ut elnätet. Samtidigt är efterfrågan på anslutning till Vattenfall Eldistributions lokalnät mycket stor, cirka 31 000 inkommande ärenden under 2023-2024, men vi arbetar så fort vi kan för att möta alla kunders förfrågningar.”

Vattenfall menar att det tar tid att bygga om nätet:

”I det aktuella ärendet har vi haft en kontinuerlig dialog mellan handläggare och kund och meddelat den för närvarande tillgängliga effekten. När en förfrågan om anslutning kräver ombyggnation och förstärkningar i elnätet tar det dock tid, en byggnation av en ny nätstation tar exempelvis i snitt 1-2 år.”