REGELKRÅNGLET

Nya larmet: Inte bara handsprit förbjuds – så hotas industrin

Eva-Marie Byberg, vice vd på Sekab. Bild: Johan Nilsson / TT, Pressbild

Det är inte bara sjukvården som kommer drabbas hårt när etanol förbjuds. Hela kemiindustrins omställning i Europa är i farozonen, varnar Eva-Marie Byberg, vice vd på Sekab, till TN.

TN har tidigare rapporterat om att etanolen befinner sig i en paradoxal situation. Trots att många svenskar regelbundet dricker den i form av alkohol kan den vara på väg att förbjudas att användas på huden. Men ett förbud skulle även hota kemiindustrins omställning i Europa, varnar Eva-Marie Byberg, som är vice vd på Sekab.

– Det är oroande hur den här typen av ogenomtänkt lagstiftning påverkar synen på etanol. Det skulle vara dåligt för svensk konkurrenskraft, säger hon till TN.

Sekab har 70 anställda som är baserade i Örnsköldsvik. Verksamheten utgår från etanol – en del som tillverkar industriella kemikalier och en mindre del som säljs som biobränsle. Företaget har också forskning och utveckling som ser hur etanolen kan vara bas till fler hållbara produkter.

– Industriella kemikalier används av nästan all form av processindustri och inom kemiindustrin används fortfarande olja som råvara i stor utsträckning. Faktum är att kemiindustrin är världens näst största användare av fossil olja – efter transportsektorn.

– Det stora problemet som vi ser det är att den råvara man använder för att göra kemikalier är oljebaserad.

Hon berättar att kemikalier måste innehålla kolatomer för att kunna vara verksamma.

– Det handlar inte om att hitta en väg bort från kol, utan det handlar om att hitta hållbara gröna kolatomer som kan användas i stället för olja. Vi gör våra kemikalier på biobaserad etanol, vilket innebär att de också är helt fossilfria.

– Och eftersom etanolen är biobaserad fångar den in koldioxid från atmosfären medan den växer. Det innebär faktiskt att de kemikalier som vi levererar är koldioxidnegativa.

”Det skulle vara dåligt för svensk konkurrenskraft”.

Hon menar att gröna kolatomer är nyckeln för att kemiindustrin ska kunna ställa om och att etanolen är en viktig pusselbit i den processen.

– Att kemiindustrin ställer om är helt avgörande för att industrin som helhet ska kunna ställa om.

– Etanolen är i dagsläget det mest tillgängliga som används för att kunna göra fossilfria industriella kemikalier. Det är därför väldigt olyckligt med olika typer av regleringar som gör det svårare att bidra till industrins omställning.

Företaget producerar framför allt något som kallas för plattformskemikalier, vilket syftar på grundläggande kemikalier som fungerar som startpunkter för tillverkningen av olika produkter.

– Ett exempel är att vi gör en kemikalie som heter acetaldehyd, som vi sedan säljer till företag som de gör om och säljer vidare och till slut kan det till exempel bli en målarfärg. Men då är det tre eller fyra företag emellan oss och slutprodukten.

– De kemikalier som tillverkas fossilfritt här i Örnsköldsvik återfinns i allt från målarfärg och lim till läkemedel och kosmetika.

”Man måste kunna ha ett helhetsperspektiv”.

Produktionen har förutom ISO och ISCC-certifiering även kosher- och halalcertifiering. Bland annat kommer en Rabbi varje år för att kontrollera att de kemikalier som levereras till livsmedelsindustrin är kosher-godkända.

– Det är ganska vanligt i den europeiska kemiindustrin och det finns ett antal kunder som gärna vill ha sådana certifieringar, säger Eva-Marie Byberg.

– Men man kan fundera på hur man kosher-certifierar eller halal-certifierar en kemikalieproduktion, men det finns företag som erbjuder sådana tjänster.

”Sjukvården skulle tvingas sluta använda handsprit.”

På EU-nivå pågår nu diskussioner om det ska finnas ett tröskelvärde för hur mycket etanol som får finnas kvar i de färdiga produkterna, där produkter med en etanolhalt över 3 procent skulle omfattas av de nya reglerna.

– Våra färdiga produkter har väldigt små mängder etanol i sig så det skulle inte påverka oss lika direkt och akut som om man ser till sjukvården som skulle tvingas sluta använda handsprit. Men däremot skulle det påverka hur vi hanterar etanolen i produktionen.

Enligt Eva-Marie Byberg skapas nu en osäkerhet för de inom kemiindustrin som skulle vilja ställa om till att använda kemikalier gjorda på etanol.

– Vi kämpar varje dag med att få kemikalieköpare att ställa om från att använda fossila kemikalier.

– Man måste kunna ha ett helhetsperspektiv och inse att alla kemikalier vi kan sälja som är producerade på etanol innebär att kemikalier som produceras av olja minskar.