DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Marknadshandlare: ”Vi är bortglömda eller nonchalerade”

Bild: Johan Nilsson/TT

Trots att smittorisken är mindre utomhus än inomhus ignoreras marknadshandeln när lättare restriktioner ska diskuteras, menar Rune Nilsson, vd på godisgrossisten 2 Remmare. ”Läget är illa – riktigt illa. Marknadshandeln har i princip haft näringsförbud sedan mars förra året”, säger han.

– Trots att det är den äldsta handelsgrenen är vi ständigt bortglömda eller nonchalerade. Vi ses inte som lika viktiga som den bofasta handeln, säger Rune Nilsson, vd på 2 Remmare och tidigare ordförande i Torg- och marknadshandlarnas riksförening.

Inom torg- och marknadshandeln syns inga lättnader. Till skillnad från många andra verksamheter inom handeln hanteras inga restriktioner inom marknadshandeln genom pandemilagen, berättar han.

– Folkhälsomyndigheten säger att smittorisken är mindre utomhus än inomhus och betonar också att marknader ska betraktas som andra handelsplatser, men det bryr sig regeringen inte om. Marknadshandeln har i princip haft näringsförbud sedan mars förra året.

Framförhållningen är alldeles för kort – det finns ingen förståelse från de beslutande för hur detta fungerar

2 Remmares godisprodukter säljs framför allt på marknader, festivaler, hästtävlingar och liknande evenemang. De faller under ordningslagen och eftersom polisen under pandemin inte beviljar arrangörerna några tillstånd kan det heller inte ske någon försäljning där.

– Pandemilagen kom till för att ordningslagen ansågs för fyrkantig, och regeringen använde den för att fatta beslut om den fasta handeln. Men det togs aldrig några beslut om torg- och marknadshandel – det är synd.

Nu föreslås att lättnaderna i pandemirestriktioner som aviserats till den 11 april ska skjutas fram till den 3 maj. Även om reglerna skulle ändras för marknadshandeln hinner ingen arrangera en marknad förrän tidigast i början på juli, påpekar han.

– Framförhållningen är alldeles för kort – det finns ingen förståelse från de beslutande för hur detta fungerar. Om vi ska kunna komma i gång till sommaren måste det komma ett beslut snart. Tiden är en viktig aspekt och därför är det viktigt med tydliga besked – nu.

Regeringen verkar tro att de här verksamheterna har det likadant över hela året men så är det inte

Som exempel nämner han att marknaden i Hörby, som brukar hållas i månadsskiftet juni-juli, redan beslutat att ställa in i år på grund av att tiden är för knapp. Det marknadshandlarna inte säljer på sommaren går dessutom inte ta igen på vintern eftersom deras år tar slut i september-oktober och inte startar igen förrän i april.

– Regeringen verkar tro att de här verksamheterna har det likadant över hela året men så är det inte. Vi har ingen julhandel eller julrea att falla tillbaka på som de flesta inom den bofasta handeln har.

Om vi i större utsträckning jämställdes med andra handelsplatser, varuhus och gallerior till exempel, skulle det lösa en del av den ambulerande handelns problem

Torg- och marknadsbranschen räknar med att var fjärde marknadshandlare kommer att försvinna i och med pandemin. Rune Nilsson skulle vilja att regeringen gjorde för den ambulerande handeln vad den har gjort för den bofasta handeln och sätter ett maxantal besökare för att det inte ska uppstå trängsel.

– Har vi en pandemilag ska den väl användas. Om vi i större utsträckning jämställdes med andra handelsplatser, varuhus och gallerior till exempel, skulle det lösa en del av den ambulerande handelns problem.

Torghandel får däremot fortfarande ske så länge de ansvariga ser till att det sker smittsäkert och en del marknadshandlare har gått över till torghandel nu när inga marknader får arrangeras. Men det är verksamheter som skiljer sig ganska mycket åt.

Till exempel bygger en marknadshandlare upp sin disk och sedan står den kvar där under de dagar som marknaden varar. Den som säljer varor på ett torg måste bygga upp och ta ner sin butik varje dag.

– Torghandlare har det mycket tuffare. Det blir heller inte alls samma försäljningsvolymer som på en marknad, säger Rune Nilsson.