EU:S FRAMTID

Svensk sylt för söt – kan tvingas ändra receptet

Pannkakor med sylt. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ett nytt förslag från EU-kommissionen föreslår att mängden bär i sylt höjs. Om det blir verklighet påverkas tillverkaren Björnekulla. ”Det kommer att driva upp priset”, säger vd:n Pär Berglund till Sydsvenskan.

Förslagets syfte är att européer ska äta hälsosammare och innebär att mängden bär i sylt höjs från 35 till 45 per hundra gram. Om parlamentet godkänner lagförslaget slår det mot anrika Björnekullas hallonsylt, jordgubbssylt och drottningsylt. Företaget har använt receptet i hundra år, berättar vd:n Pär Berglund till Sydsvenskan.

– Det kommer att driva upp priset. Och vi pratar ju redan en hel del om prishöjningar i livsmedelsbranschen, säger han till tidningen.

”Det kan stimulera nationella frukt- och bärproducenter och kommer också att öka den totala kvaliteten på sylt och marmelad i EU”, skriver han i ett mejl till Sydsvenskan.

Sydsvenskan: Skånsk sylt är för söt – enligt frukostförslag