SVERIGES ENTREPRENÖRER

Bolaget som går mot strömmen – ”Spännande att bidra till omställningen”

Fredrik Mässing, vd Prisma Properties. Bild: Pressbild

Låga marginaler och tuff konkurrens är verkligheten för många företag. Men för fastighetsbolaget Prisma Properties går trenden i motsatt riktning.

– Inom vårt segment, externhandel med inriktning lågprishandel, är det en hög tillväxt om man jämför med andra segment inom detaljhandeln”, säger företagets vd Fredrik Mässing till TN.

Om vi ska vara noga så arbetar Prisma Properties inte direkt med handel, men väl indirekt. Prisma har ett när samarbetet med ledande lågprisaktörer, och tillsammans med dem arbetar man för att identifera nya etableringar runt om i Norden.

– Våra lågprisaktörer har normalt sett önskemål på lokaler från 1600 kvadratmeter upp till 8000 kvm. För dessa hyresgäster är det svårt att etablera sig i ett köpcentrum och de klarar inte av en så hög hyra per kvadratmeter som köpcentrum erbjuder. Vi bygger ändamålsenliga lokaler i externa handelsområden runt om i hela Norden, säger Fredrik Mässing.

”Lågprissegmentet funkar bra i både hög- och lågkonjunktur.”

Trots sin roll som fastighets-vd har han en lång bakgrund inom handeln. Redan 2007 började han arbeta med köpcentrum, därefter följde en lång karriär inom externhandeln innan han tog över ledningen av Prisma Properties. En del av företagets framgångsrecept stavas nybyggnation av moderna lokaler med ledande lågprisaktörer.

– Vi går aldrig in och bygger om vi inte har tecknat hyresavtal. När det handlar om lågpris- och dagligvaruhandeln gäller tioåriga hyresavtal och det innebär att vi skapar oss långa och stabila kassaflöden. Vår vakansgrad ligger kring två procent och hela 70 procent av vårt bestånd på 6 miljarder är nyutvecklat under de senaste åren, säger Fredrik Mässing.

Lågprishandeln klarar sig bättre än många andra branscher i tider av hög inflation och skenande räntor, menar han.

– Lågprissegmentet funkar bra i både hög- och lågkonjunktur. Våra hyresgäster har haft en bra tillväxt i dessa tider, främst för att man erbjuder prisvärda produkter men också för att hyresgästerna har lockat till sig nya kundgrupper, säger han.

”Vi tycker att det är spännande att vara med och bidra till omställningen.”

Numera har Prisma Properties fastigheter från Kiruna till Trelleborg, från Visby till västra Danmark och Norge. En del av nästa stora satsning är framtidens bensinstationer.

– Vi utvecklar och bygger snabbmatshubbar längs motorvägarna runt om i Norden, där vi samtidigt installerar snabbladdare. Det är en spännande nisch. Idag stannar man och tankar, kanske köper något i butiken. Men med elbil kommer du ha minst 20 till 40 minuter för att ladda. Då hinner du tanka och äta innan du åker vidare. Intresset är väldigt stort bland laddningsoperatörerna och vi tycker att det är spännande att vara med och bidra till omställningen, säger Fredrik Mässing.